Philips maakt al jaren Fidelio-hoofdtelefoons en die staan over het algemeen goed aangeschreven. Hoe zit dat wanneer het techbedrijf geen grote schelpen kan gebruiken, maar het moet doen met iets veel kleiners? Je komt dan uit bij Philips Fidelio T1, noise-cancelling oordopjes die vooral qua geluid stevig in hun schoenen staan.
Je hoeft nooit lang te zoeken naar oordopjes: als je niet gaat voor oordopjes van audiomerken als JBL of Harman Kardon, dan kun je terecht bij de leverancier van je smartphone. Er zijn zoveel oordopjes op de markt die inmiddels zoveel op elkaar lijken, dat het steeds minder spannend wordt om er een keuze in te maken. Voor mensen die dat gevoel hebben, heeft Philips een oplossing: Fidelio T1.
Deze oordopjes vallen meteen op qua design: de oordopjes zien er met hun platte, ovale vorm volledig anders uit dan de rest van de oordopjes. Ze zijn gemaakt van mat metallic. Op die ovaal is een cirkel te vinden met aan de ene kant Philips en aan de andere Fidelio. Het valt op en het is aan jouw smaak of je het mooi vindt of niet. Het is waarschijnlijk ook aan jouw oren om te bepalen of je ze prettig vindt zitten. Er worden wel allerlei ‘rubbertjes’ meegeleverd, dus het is aan te raden hiermee te experimenteren, maar ik merkte toch dat ze er na een tijdje langzaam uitglijden, vooral als je ermee fietst in het Hollandse weer.
Het grootste nadeel van deze oordopjes is namelijk hun pasvorm. Ze zijn zo gevormd dat ze waarschijnlijk niet in elk oor even stevig zitten. Omdat ze niet echt ‘hangen’ in het oor en tegelijkertijd geen extra uitstulping hebben waarmee je ze in je oor kunt klemmen, merk je dat ze naarmate je ze langer in hebt uitglijden. Zeker als je ook nog lang haar hebt, sjaals draagt of een mondkapje, dan is de kans dat je ze op een x moment lanceert erg groot. Hoewel ze er dus heel bijzonder uitzien, hebben ze qua draagcomfort wat mij betreft een reputatie om toch niet stevig genoeg in het oor te zitten.
Dat is jammer, heel jammer, want het geluid is fantastisch. Of je nou naar een gruntende Corey Taylor van Slipknot luistert, een concert van een symfonie-orkest, het zoetgevooisde geluid van Ronnie Flex of de bars van J. Cole: het klinkt allemaal superzuiver. Zeker in combinatie met die vrij stevige noise-cancellation, waardoor je je goed op de muziek kunt focussen.
Je kunt met de Philips Headphones-app nog een geluidsprofiel kiezen voor als je bijvoorbeeld meer bass nodig hebt, maar ook zonder die app zal je meteen horen dat deze oordopjes goed beslagen ten ijs komen als het gaat om de audio-ervaring. Of het nu gaat om hoge tonen of lage: deze oordopjes laten muziek enorm goed klinken (dank u 10mm dynamische drivers). Het geluid klinkt rijk, warm en diep, waardoor het moeilijk is om ze weer uit te doen. Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken: je kunt de persoon aan de lijn goed verstaan. Dankzij de LDAC-codec heb je bovendien een goede draadloze verbinding en kun je hoge resolutie-audio luisteren.
Het is bij oordopjes altijd even zoeken hoe je ze moet bedienen en dit is vaak bij elk oordopje weer anders. In het geval van de Fidelio T1 heb je vooral de rechteroordop veel nodig. Hiermee kun je namelijk de actieve noise-cancelling aan- en uitzetten of de awarenessmodus inschakelen waardoor je iets beter hoort wat er om je heen gebeurt. Ook skip je door een paar keer te tikken op het rechtercirkeltje op de oordop naar het volgende nummer.
Wil je liever iets vragen aan de Google Assistent, dan kan dat ook. Gelukkig maakt Philips niet gebruik van een eigen assistent, maar heeft het gekozen voor Google Fast Pair en de Google Assistent om je te assisteren met allerlei vragen. Het is ook verstandig om af en toe even naar de weersverwachting te vragen, want met een IP-rating van IPX4 kunnen ze wel tegen een spatje, maar een volledige plensbui waarbij ze lang nat blijven, dat zullen ze minder prettig vinden.
Je zou door de goede geluidsoverdracht denken dat de accu niet zo lang meegaat, maar dat valt erg mee. Je kunt 9 uur luisteren, maar gebruik je de bijgeleverde oplaadcase dan gaat daar nog wel 25 uur bij. Dat wordt zelfs meer als je de actieve noise-cancellation niet aan hebt. Het duurt wel even voor de case is opgeladen: daar heeft hij wel 2,5 uur voor nodig. De oordopjes zelf zijn gelukkig snel vol: dankzij snelladen kun je in een kwartiertje alweer een uur luisteren. Dat is niet enorm indrukwekkend, maar zeker acceptabel.
Iets minder acceptabel is de case zelf. Naast dat die enorm groot is en je dus niet even in je broekzak steekt zoals de case van Apple EarPods, is deze voorzien van een laagje duurzaam leer van Scottish Muirhead. Waarschijnlijk voor een luxe uitstraling. Ten eerste is het een totaal onnodige toevoeging, omdat je de case vaak in je tas stopt en je hem dan toch niet ziet, naast dat dierlijk leer totaal niet duurzaam is. Wat mij betreft een jammere keuze van Philips, zeker omdat je met de case van je oordopjes nou niet bepaald een fashion statement maakt. Bovendien zal het mensen vooral opvallen dat de case zo groot is, waardoor dat leer sowieso minder in het oog springt.
Hoewel Philips wat betreft het geluid absoluut op een heel goede weg is met zijn oordopjes, kan het vooral op andere gebieden zeker verbeteren. De oordopjes kunnen door een andere vorm beter in het oor blijven zitten en die case zou ook kleiner moeten kunnen. Als je op zoek bent naar oordopjes met een enorm luxe uitstraling en dito geluidservaring, dan zijn dit echt oordopjes voor jou. Ze verschijnen voor een kleine 300 euro in het nieuwe jaar. Wanneer precies, dat is nog onbekend.