02.02.2024
Gadgets

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden het niet geweldig: er werden er waarschijnlijk tienduizenden verkocht, versus de 750 miljoen (!) mensen die Snapchat gebruiken.

Snapchat drone Pixy

De droneplannen van het bedrijf bleken niet te doen wat het had gehoopt: het hadden er dus waarschijnlijk miljoenen moeten zijn. Snap besloot na vier maanden al te stoppen met het produceren van de gadgets. Het was ook wel een wat duur apparaat voor de plastic look die het heeft: je bent er rond de 200 euro aan kwijt. In 2022 verscheen het, maar doofde zijn licht dus al snel als een nachtkaars.

De Pixy-selfiedrone wordt nu helemaal teruggeroepen. Niet zozeer omdat gebruikers ontevreden zouden zijn, maar wel omdat ze gevaarlijk zijn. De batterijen van de drones blijken na minder dan twee jaar zomaar te kunnen ontsteken. Omdat Snap de batterijen niet meer maakt, kan het ook niet gewoon de batterijen terugvragen (die kun je er namelijk wel uithalen). Het zal toch echt alle drones moeten terughalen en dan ook nog moeten zorgen dat alle mensen hun geld terugkrijgen.

Over en uit met Snaps drones

Snap en de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission zijn er duidelijk over: Je moet direct stoppen met het gebruiken van de Pixy Flying Camera, de batterij eruithalen en hem nooit meer opladen. Vier keer werd het al gemeld dat de batterij opzwol, eentje vloog in brand en eentje heeft zelfs iemand licht verwond. Het lijkt nog klein, maar klaarblijkelijk is er een reden om te denken dat dit voor alle batterijen kan gelden. Goedkope troep dus, die Snap heeft gebruikt, en dat is jammer. Zodra je zo’n drone naar Snap opstuurt, krijg je geld, je hoeft er niet eens een bonnetje voor te kunnen overleggen, mocht je hem hebben gekregen als cadeau. Alles wat je nodig hebt is het serienummer van je drone en deze website.

De batterijen zijn echt een ding, want je moet die dus niet opsturen: je moet ze zelf wegdoen, maar je mag ze dan weer niet in de batterijenbak van de supermarkt gooien. Een beetje ingewikkeld. In ieder geval zijn er 71.000 extra batterijen verkocht, en dat betekent dat er meer dan 100.000 gevaarlijke batterijen op onze planeet te vinden zijn, allemaal door een mini-drone van een social medium.

Selfies met een drone maken

Dat gezegd hebbende, is Pixy in principe een goed idee dat ook heel prima bij Snap past. Het is een innovatieve manier om selfies te maken, en het is ook wel weer goed dat hij zo plastic was, omdat dat hem wat veiliger maakte. Je kreeg bij deze drone ook niet zo makkelijk een propeller tegen je aan. Het was een redelijk fool proof drone-apparaatje en zeker omdat hij vooral gemaakt was om je selfies net even wat toffer te maken, is het helemaal geen gek idee van Snap, dat het qua gadgets de komende tijd waarschijnlijk even houdt bij zijn camerabrillen, die voor zover bekend niet met zulke gevaarlijke batterijen zijn gemaakt.

Share this post