15.04.2022
Gadgets

​Terug van weggeweest: de stylus

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Samsung mag dan met zijn Galaxy Note-lijn gestopt zijn, de stylus is zeker niet weg. Sterker nog, de gadget heeft een upgrade gekregen en behoort nu tot het vlaggenschip van het Koreaanse techbedrijf. Het voelt misschien als iets dat tot de jaren ‘90 behoort, tot de tijd waarin we nog met PDA’s liepen en dat niets te maken had met zoenen op straat. Toch is de stylus juist terug van weggeweest.

Stylus

Niet voor niets voegde Apple pas bij de iPad Pro een stylus toe: er is toch veel vraag naar deze ‘pen’ voor digitaal schrijven. Dat komt waarschijnlijk omdat het veel meer is dan alleen een manier om digitaal te schrijven. Je kunt er bijvoorbeeld ook snel rechte lijnen mee zetten door slechts wat puntjes te plaatsen in Procreate. Het heeft bijvoorbeeld de tattooeerwereld voorgoed veranderd, maar er zijn ook minder creatieve beroepen die voordeel uit de stylus halen.

Sterker nog, ongeveer het tegenovergestelde beroep van tattoëren heeft veel baat bij de stylus. Je kunt er namelijk heel handig een grote Excelsheet mee doorakkeren. Juist omdat die vaak vrij groot zijn, vol kleine vakjes staan en bulken van de informatie, kun je met een stylus specifieker zijn in het aanwijzen van één klein vakje.

Apple Pencil

Niet iedereen weet dat een stylus ook een techgadget kan zijn. Hoewel bijvoorbeeld de stylus van Nintendo 3DS gewoon een plastic stokje is, is de Apple Pencil voorzien van technische snufjes om bijvoorbeeld snel iets ongedaan te maken door twee keer te tikken. Deze ‘actieve’ stylussen vallen op omdat ze soms, zoals bij Samsung, al een muis op het scherm laten zien nog voordat ze het scherm ook maar aanraken, wat mede komt door magnetische energie.

Er zijn twee typen schermen die worden gebruikt bij de stylus. Er zijn resistieve aanraakschermen en capacitieve aanraakschermen. Resistief betekent dat er direct onder het spel twee doorgeeflagen zitten, dus als je het scherm naar beneden drukt met je stylus, dan gaan die lagen aan elkaar en wordt het cirkeltje rondgemaakt. Het capacitieve aanraakscherm maakt gebruik van variaties in elektrische velden om te weten te komen waar de stylus contact maakt met het scherm.

Hygiëne

Eén van de voornaamste redenen om een stylus te gebruiken, dat is omdat je iets in je eigen handschrift kunt opschrijven of bijvoorbeeld je handtekening kunt zetten op een iets professionelere manier dan we gemiddeld met onze vingers kunnen. Het kan studenten ook helpen in de collegezaal, want als je informatie zelf hebt opgeschreven (of meegeschreven), dan schijnt het veel langer te blijven hangen. Het is dus beter om notities te maken met je stylus dan te typen tijdens een college.

Er is nog een reden waarom de stylus de laatste jaren aan terrein wint, namelijk: hygiëne. Hoewel je met een stylus een scherm aanraakt dat misschien iemand anders heeft aangeraakt, hoef je dat in ieder geval niet met je handen te doen en dat kan de overdracht van bijvoorbeeld een virus als corona helpen voorkomen. Het gaat dan niet alleen om schermen bij bijvoorbeeld de gemeente of het CBR: als er namelijk een scherm vies is, dan is dat wel dat van de gemiddelde smartphone.

Handig bij dikke vingers en kleine schermpjes

Hierdoor zijn veel mensen erbij gebaat om een stylus te gebruiken, zeker als ze nogal bang zijn voor bacteriën. Je scherm blijft ook langer netjes als je een stylus gebruikt: geen vegen en vingerafdrukken overal. Bovendien kun je in de winter je handen warm houden door handschoenen te dragen, want met de stylus kun je je telefoon bedienen. Immers weten we allemaal dat die touchscreenhandschoenen vaak te wensen overlaten.

Natuurlijk is een stylus ook handig als je nogal flinke kolenschoppen hebt: dan kan hij namelijk ideaal door als manier om te typen op je smartphone, wat voor mensen met flinke handen vaak een nogal uitdagend karwei is. Dankzij de stylus kan je typwerk een stuk sneller en foutlozer worden. Er kleeft wel een nadeel aan al dat tikken met een stylus, namelijk letterlijk het tikken. Het geluid van dat plastic dat steeds tegen het scherm aantikt is erg irritant. Wees je daar dus wel van bewust als je driftig aan het appen bent met de stylus in de hand.

Geen overbodige gadget

De stylus lijkt een beetje een overbodige gadget, zeker als je geen creatief beroep hebt, maar dat valt dus eigenlijk heel erg mee. Er zijn veel toepassingen te bedenken voor deze digitale pen, zeker in tijden van een pandemie. Een goede comeback voor een object waar veel mensen in eerste instantie vaak het nut niet van inzien. Geen wonder dat bijvoorbeeld ook Motorola nu weer een stylus heeft gemaakt. We verwachten niet dat hiermee de Palm Tungsten T5 weer terugkomt, maar voor gebruik met onze moderne technologie is deze soms in de vergetelheid geraakte gadget nog steeds zeer geschikt.

Share this post