14.10.2021
Gadgets

​Waarom zou je kiezen voor antimicrobiële techgadgets?

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Algen, schimmels, bacteriën… De wereld bestaat uit microben: organismen die we met het blote oog niet kunnen zien. Acer onthulde deze week nieuwe gadgets die antimicrobieel zijn, maar wat betekent dat en waarom zou je daarvoor kiezen?

Antimicrobiële gadgets

Laten we voorop stellen dat het geen kwaad kan om te kiezen voor een gadget die antimicrobieel is, maar of je het nu echt deel moet laten uitmaken van je keuze voor een bepaalde laptop of tablet, dat is een tweede. Je zou denken dat antimicrobiële gadgets een heel nieuwe trend zijn, voortgekomen uit het coronavirus. Dat is niet waar: er zijn al veel jaren laptops en tablets op de markt die antimicrobieel zijn.

Toch zijn ze wel populairder geworden door de pandemie waarmee we te stellen kregen. Acer gaat dan ook zeker door met het ontwikkelen van antimicrobiële gadgets. Maar wat is nu precies het verschil tussen zo’n antimicrobieel apparaat en een gewone variant? Hygiëne. Veel mensen gebruiken hun gadgets voortdurend, ook als ze net aan hun neus hebben gekrabbeld, iemand een hand hebben gegeven of een hand chips in hun mond hebben geduwd. Onze gadgets worden vies en die viezigheid suddert lekker door op het apparaat, zolang we deze niet schoonmaken.

Micro-organismen

Als gadgets antimicrobieel zijn, wat meestal betekent dat er een speciale coating op is aangebracht, dan wordt de verdere ontwikkeling en nesteling van micro-organismen tegengegaan. Je kunt het niet zien, maar je gadget is dus de hele tijd de aanwezigheid van micro-organismen aan het bevechten, zoals bacteriën, schimmels en algen.

Acer zegt bovendien dat dat bij zijn gadgets op twee manieren gebeurt: enerzijds met een zilver-ionen laag op onder andere de toetsen, want zilver-ionen blijken goed te zijn in het bestrijden van bacteriën. Het kan de bacteriën met 99,9 procent doen afnemen, dus dat is inderdaad erg goed. Anderzijds zijn er ook zilver-ionen toegevoegd aan het Gorilla Glass, waardoor ook glazen delen van de gadgets de bacteriën bevechten. Hierbij blijft het Gorilla Glass wel Gorilla Glass: loeisterk en niet al te makkelijk breekbaar dus.

Een doekje erover

Uiteindelijk hoef je niet per se gadgets te kopen met een antimicrobiële laag, want je gebruikt immers nu ook al jaren gadgets zonder zo’n laag. Wel is het dan belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en ze wel te ontdoen van eventuele schimmels en bacteriën om te voorkomen dat je ze in je ogen of je mond wrijft en ziek wordt. Elke dag een doekje over een veelgebruikt apparaat is echt niet weg, al zijn er ook experts die vinden dat één keer per week voldoende is om je smartphone, laptop en tablet schoon te houden. Of je koopt gewoon een antimicrobieel exemplaar, want dan vecht je gadget al uit zichzelf.

Share this post