We weten nog steeds niet helemaal zeker welke invloed het staren naar een scherm heeft op onze ogen. Oke, als je te lang staart, dan wordt het vaak al snel erg droog, maar hoe zit het bijvoorbeeld met blauw licht? Op veel smartphones heb je wel mogelijkheden om het blauwe licht uit te schakelen zodat je rustiger kunt gaan slapen, want de blauwe lichten zouden zorgen dat je niet slaperig wordt. Daarnaast zou het blauwe licht ook nog eens migraine in de hand werken. Klinkt als iets wat je hard moet tegengaan, toch? Investeren in een bril die blauw licht tegenwerkt, of heeft dat toch niet zoveel zin?
Een gemiddelde kantoormedewerker zou zo’n 7 tot 13 uur per dag met zijn ogen op een scherm geplakt zitten. Of het nu een computerscherm is of een smartphonescherm: we kijken de hele dag door naar mailboxen, social media, enzovoort. Het hele vierkante ogen dat je ouders vroeger zeiden als je te lang Telekids keek, daar zijn we allang voorbij. Maar, hoewel je niet ineens vierkante oogbollen of irissen krijgt, kun je je wel afvragen of dat staren naar schermen een probleem is.
Mensen van Cnet hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van blue light blockiung glasses, oftewel, brillen die iets doen tegen blauw licht. Sowieso zouden we door al die schermen oogproblemen krijgen, dat staat buiten kijf: de Amerikaanse organisatie voor opticiens zegt dat je er onder andere vager van gaat zien, maar ook dat je nekpijn kunt krijgen en hoofdpijn. Daar komen dan dus ook nog die golven van blauw licht bij. Het zou je interne klok bovendien enorm in de war brengen. Overigens is het blauwe licht niet echt als zodanig herkenbaar: ook rood en ultraviolet zijn kleuren die bij dit type licht komen kijken. Het is licht dat uit de zon vandaan komt, maar ook uit een lamp en dus ook uit een scherm.
Je kunt je nu ook vast wel voorstellen waarom het zo funest is voor slaap: als we slapen, doen we dat graag in het donker: dan hebben we helemaal geen blauw licht dat onze richting op schijnt. De zon is onder, de tablets en smartphones zijn uit en ook de lampen staan niet aan om het lekker donker te maken in de kamer. Ga je dus in bed nog uren zitten Instagrammen of TikTokken, dan denkt je lijf dat je gewoon lekker wakker wil blijven, er komt immers nog steeds blauw licht jouw kant op. Het start dan niet met de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
De zon is nog altijd de grootste uitdeler van blauw licht: een dagje in de zon is 10 keer zo hevig als een dagje achter je computer in het donker. Maar het zijn wel andere momenten waarop de zon zich laat zien en je laptopscherm. Ook is ons lichaam het gedurende de dag wel gewend geraakt van de zon: het is natuurlijk, en al die ledjes zijn dat bepaald niet. Je retina kan er problemen door geven en er zijn zelfs mensen die zeggen dat je er uiteindelijk blind van kan worden.
Logisch dus dat mensen kijken naar manieren om dat te voorkomen, zoals de anti-blauw licht-bril. Ze schijnen te werken wanneer je ze achter je laptop gebruikt, maar je kunt jezelf ook afvragen of je niet beter kunt voorkomen dan genezen: moet je per se tot zo laat nog naar je smartphone of laptop staren? Immers krijg je er sowieso -ook met bril- nog steeds problemen mee qua melatonine… Aan de andere kant kan het dus wel degelijk werken voor je retina, maar het kan ook helpen om oogoefeningen te doen en jezelf aan te leren om elke 20 minuten even tenminste 20 seconden weg te kijken van schermen. Baat zo’n blauw licht-bril niet, dan schaadt het ook niet, maar het beste is vooral je eigen gedrag qua schermen te veranderen.