Voor games hoeft niet meer betaald te worden en voor ombouwers is het een lucratieve handel, het ombouwen van gameconsoles. Maar game-industrie loopt daardoor honderden miljoenen euro’s schade op en deze zint dan ook op juridische stappen.
Het is geen nieuw fenomeen, het ombouwen van spelcomputers maar voor gamers is het erg interessant. De consoles veranderen namelijk van een spelcomputer die enkel games draait die in de winkel zijn gekocht in een console met een veelvoud aan mogelijkheden.
Gamer Stijn laat weten: “Een beetje solderen, overal wonen er mensen die dat voor je kunnen doen, ik heb mijn Xbox laten ombouwen door een jongen van zestien, voor 35 euro. Gewoon op zijn slaapkamer. Binnen twintig minuten liep ik naar buiten met een omgebouwde console.” Het ombouwen is alleen wel illegaal, de game-industrie zit er bovenop, maar de gamers maken zich geen zorgen. Stijn: “Gamepiraterij is een ondergeschoven kindje, het lijkt alsof het wordt gedoogd.”
Voor het groeiende aantal ombouwers is hun werk lucratieve handel, afhankelijk van beveiliging van de spelcomputer kan de opbrengst oplopen tot 120 euro per ingreep. De schade voor de industrie wordt geschat op honderden miljoenen euro’s.
Bij Nintendo acht men een serieuze ontmoedigingstactiek broodnodig: “De omvang van het aanbod op internet is schokkend“, aldus een woordvoerder. “Op veilingsites is het dweilen met de kraan open. Daar werkt alleen een heel strenge aanpak. Bronnen moeten actiever worden opgespoord.” De opleving van het illegale circuit is wel duidelijk: “De verkoop van spelcomputers is de laatste twee jaar flink gegroeid, en daarmee is dus ook de piraterij opgeleefd.” (Via: De Morgen)