De E3 nadert, de gemoederen lopen op. Tijd voor bezinning voordat het vuurwerk definitief losbarst. In de nieuwste aflevering van ons wekelijks leesuurtje hebben we boeiende discussies over Steam, FPS en E.T. en ook de jongens van MachineGames komen even langs. Als kers op de taart hebben we nog bescheiden literair hoogstandje van Leigh Alexander. Tast toe!
Air Control hield de gemoederen namelijk behoorlijk bezig deze week. Steam moet dit soort misbaksels voorkomen, meent Jim Sterling. Dat gaat Chris ‘Errant Signal’ Franklin veel te ver. Games uitsluiten omdat ze slecht, kapot, of misleidend zijn is het kind met badwater weggooien. Recensies kunnen veel effectiever gamers waarschuwen, zo betoogt Franklin in een dit keer geschreven essay.
Leigh Alexander was er niet bij toen de E.T. cartridges uit de grond kwamen. Dat zou je niet denken tijdens het lezen van dit stuk. Een adembenemend stukje fictie. Ze balanceert wel op het randje, maar daar maal je niet om tijdens het lezen. Is ze alleen klaar met de games industrie? Je zou het zeggen, maar we hopen het niet. De industrie zou een getalenteerd schrijver minder zijn.
Over E.T. gesproken… was dat écht de slechtste game ooit? De maker Howard Scott Warshaw denkt van niet en hij blijkt niet de enige. Het woord innovatief verschijnt zelfs in dit Polygon artikel. Met wat meer tijd had Warshaw de meeste bugs eruit gekregen. De crash lag aan overspannen verwachtingen en slechte marketing van Atari, zegt hij. Eerlijkheid of eigenbelang? Oordeel zelf.
Hoe kan het zo goed met de games industrie gaan terwijl er zo vaak developers worden ontslagen? Jason Schreier van Kotaku legt uit waarom. Opmerkelijk: veel medewerkers worden vanzelf weer aangenomen – vaak door hetzelfde bedrijf. Veel zekerheid levert dit niet op, eerder enorm veel stress. Nintendo leek even de held in dit verhaal te worden – totdat dit nieuws verscheen.
Over de kwaliteit van Wolfenstein hoeven we niet te debatteren. Die was gewoon goed. Vooral over het verhaal zijn we enorm te spreken. Jens Matthies, creative director van Machine Games legt tegenover Gamasutra uit hoe ze dat voor elkaar kregen. ‘Geen kleurloze held die iedereen kan zijn, maar een sympathieke persoonlijkheid die iedereen vanzelf wordt’.
30 of 60 Frames Per Seconden, maakt dat wat uit? Stel die vraag niet te dicht bij John ‘Total Biscuit’ Bain, hij kan wel eens erg boos worden. Hoe hoger de FPS, hoe beter de game, zegt Bain in zijn vlog. Niet alleen visueel. Je reactievermogen en speelgevoel gaat erop vooruit. Misschien te technisch, en wat lang, maar verplichte kost voor mensen die meer over FPS willen weten.
Natuurlijk hebben we niet de tijd om alles te lezen. Ontbreekt er nog een leuk, spannend, belangrijk artikel in de lijst? Geef een reactie en laat ons meegenieten!