De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.
Ah, de Game Boy. Als je nu een dertigplusser bent, dan is de kans groot dat je er vroeger eentje gehad hebt en daar met nostalgische gevoelens op terugkijkt. Super Mario Land 2, de verschillende Pokémon-games en titels als Mega Man en meer – aan goede titels geen gebrek. Echter, nu een Game Boy scoren, kan een vervelende taak zijn. Niet alleen omdat die dingen steeds duurder en zeldzamer worden, maar ook omdat ze ineens kunnen stoppen met werken.
Nu kun je waarschijnlijk – met een beetje handigheid – zelf wat problemen oplossen. En anders kun je ze flink pimpen. Op YouTube tref je talloze tutorials aan waarmee je het scherm en de speaker verbetert, en anders die knopjes wel. Maar voor de moderne tech- en gameliefhebber is er wat beters: retrohandhelds. Dit zijn kleine, meestal niet al te dure Linux- of Android-handhelds waar je zonder al te veel moeite complete collecties aan Game Boy-games op speelt.
Voor dit overzicht zet Wesley Akkerman, hoofdredacteur van RetroReady, vier van zijn favoriete handhelds op een rijtje waarmee je perfect Game Boy-games emuleert. De focus ligt op verticale handhelds die dicht bij het idee en het gevoel van de aloude Game Boy komen. Natuurlijk zijn er nog veel meer horizontale opties – en als die enigszins raakvlak hebben met de genoemde modellen, dan benoemen we die hieronder in de onderstaande lijst.
De eerste optie die we bekijken is de Powkiddy RGB20SX. Dit is dé kanshebber als het gaat om mijn favoriet van het jaar. Echter, er zijn nog wat softwareproblemen vanwege de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem, maar ik kan me niet voorstellen die niet mettertijd opgelost worden. De RGB20SX valt vooral op vanwege zijn grote en kleurrijke scherm, met de opmerkelijke 1:1-beeldverhouding en de resolutie van 720p – waardoor alles er scherp uitziet.
Door die beeldverhouding komen voornamelijk handheldgames goed tot hun recht. Veel ouderwetse handhelds hebben namelijk een vierkant (of iets wat heel dichtbij een vierkant komt) als scherm, waardoor je geen breedbeeld nodig hebt. Voornamelijk de Game Boy-lijn, maar ook de Sega Gamegear, profiteert daarvan. Mocht je toch liever een andere formfactor willen hebben, check dan één van mijn favorieten van 2023, namelijk de Powkiddy RGB30.
Door dat grote scherm van de RGB20SX, is de handheld zelf ook flink. Heb je liefhebber een wat handzamere handheld, of één die je gemakkelijk met één hand bedient, check dan de Game Kiddy Pixel. Dit is een zogenaamde minihandheld, die onder meer concurreert met publieksfavoriet Anbernic RG Nano. Door het schermformaat van 2,4 inch genieten games met een breedbeeldindeling wel de voorkeur – maar zelden zien Game Boy-games er zo scherp uit.
Het grote voordeel is dat je je spellen hier met één hand kunt bedienen. Dat is voornamelijk voor de rpg-liefhebbers onder ons goed nieuws. Nu biedt de eerste Game Boy gelukkig ook wat (versimpelde) rpg’s aan, dus dat komt helemaal goed. En anders kun je hier gewoon je Game Boy Advance-games op spelen, aangezien die er minstens net zo goed uitzien én zich prettig laten bedienen. Dat de Pixel dan ook nog eens weinig ruimte nodig heeft, is een dikke plus.
Over Anbernic gesproken: dit merk maakt al jaren furore met Game Boy-klonen. De Anbernic RG35XX Plus is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Zo kun je een variant kopen in Game Boy-grijs, met bordeaux rode Game Boy-knoppen, schuine start- en selectknoppen en een speakerraster dat schuin afloopt. Authentieker kan haast niet – tenzij je gewoon een originele Game Boy koopt. Maar dan loop je die uitstekende d-pad en dat mooie scherm mis.
De handheld is – net als het overige aanbod op deze lijst – krachtig genoeg voor het emuleren van veel meer dan alleen de Game Boy. In de meeste gevallen kun je tot aan de PlayStation 1 gaan, maar hier speel je ook gewoon wat Dreamcast- en PSP-spellen op. Mocht je toch liever een horizontaal model willen hebben, die tevens voorzien is van twee analoge knuppels, check dan de Anbernic RG35XX H. Dat is in feite de Plus, maar dan verpakt in een ander ontwerp.
Hoewel er al jaren retrohandhelds uit China geïmporteerd kunnen worden, sloeg de rage pas echt over toen fabrikant Miyoo met de Miyoo Mini aan kwam zetten. Dit model was niet aan te slepen en is zelfs maanden uitverkocht geweest. Qua formaat valt de Mini ergens tussen de Game Kiddy Pixel en Anbernic RG35XX in, waardoor net wat handzamer en toch nog heel compact is. Ook de overzichtelijke en snelle software draagt bij aan de populariteit.
Het scherm is met 2,8 inch net wat groter dan op de Pixel, maar door de hogere resolutie oogt alles veel scherper en mooier. Daarnaast zitten de knoppen redelijk dicht op elkaar, wat voornamelijk handig als je je games met één hand wil spelen – bijvoorbeeld in de trein of op de bank. Later verscheen er nog een grotere variant van de Mini, om het gat in de markt op te vullen. Dat is de Miyoo Mini Plus, die veel dezelfde eigenschappen deelt – en gewoon groter is.
Mocht je na het lezen van dit artikel, en de recensies op RetroReady, het idee hebben dat je hier een nieuwe hobby van kunt maken, dan hebben we goed nieuws. Er valt namelijk genoeg te beleven en te leren over deze handhelds. We hebben ons nu geconcentreerd op Linux-handhelds, maar er zijn ook veel Android-varianten. De Anbernic RG556 is daar een mooi voorbeeld van, met zijn 5,5 inch oled-scherm en ontzettend comfortabel ontwerp. En anders mag je de Ayaneo Pocket Air en zeker de Odin 2 Max niet overslaan.