07.01.2022
Gaming

​Gamestop – Hoe het bijna aan internetcultuur ten onder ging

By: Laura Jenny

BlogGaming

Gamestop zegt ons in Nederland misschien niet zoveel, maar het verhaal van deze winkel is bijzonder genoeg om te vertellen. Bovendien is de kans groot dat je op vakantie wel een GameStop tegenkomt. Dit is een soort Free Record Shop van games, een soort Game Mania. Een fysieke winkel waar je terecht kunt voor games, merchandise en gameconsoles. Dat dat kan heeft een tijdje aan een zijden draadje gehangen. Waarom? Door internetcultuur. Maar nu neemt de winkel ‘wraak’.

Gamestop

Gamestop is een gamewinkel die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, maar ongeveer 5.000 winkels heeft over de hele wereld. De bekende webwinkel ThinkGeek valt bijvoorbeeld ook onder Gamestop. Het heeft het als fysieke winkel niet altijd makkelijk, want steeds meer mensen gamen online of maken gebruik van Xbox Game Pass om te gamen. Geen wonder dus dat het al diverse malen winkels moest sluiten. Dat er ook nog corona overheen kwam met alle lockdowns van dien, dat helpt niet.

Vorig jaar was Gamestop veelvuldig in het nieuws. Dat komt omdat de aandelen van het bedrijf ineens skyhigh waren, zonder dat hiervoor een normale, economisch verklaarbare reden voor was. De aandelen stegen en stegen maar, ze waren op een bepaald moment 350 dollar per stuk, wat uitzonderlijk is: de stijging naar 40 dollar per stuk was al een wonder (dat was al 1500 procent meer dan 9 maanden ervoor).

Wii-tijd

Pieken in aandelen kunnen voorkomen, maar meestal zakt het daarna alweer snel. Die van Gamestop niet, die piekten dus lekker verder tot ze honderden dollars waard waren, meer nog dan toen de winkel op zijn ultieme top was in de Wii-tijd. Het ene uur of het andere uur aandelen kopen in Gamestop, in 2021 was het een wilde gok. Het ene moment was het bedrijf amper iets waard, en dan weer 26 miljard dollar (!). Dat is erg veel: Nintendo was op dat moment 37 miljard waard.

Misschien niet een financieel-economische reden, maar er was wel degelijk een heldere reden voor uit een onverwachte hoek: Reddit. Hoe een online forumgemeenschap de aandelen van een fysieke gamewinkel beïnvloedde? Door keihard misbruik te maken van een Amerikaans financieel systeem. Het systeem van shortselling. Hierbij schatten investeerders in dat een aandeel zakt en niet stijgt. Je kunt vervolgens voor extra geld (winst) een aandeel huren, dat je daarna heel snel weer van de hand doet. Ondertussen moet je een ander aandeel kopen om die korte tijd op te vullen.

Shortselling

Als het aandeel zakt, dan heb je goede zaken gedaan, maar wat als het stijgt? Er zit een bepaalde huurtijd op het aandeel. Als dat afloopt, dan moet je tot aankoop overgaan en dat is de prijs die het aandeel op dat moment waard is. Dat kan flink in de papieren lopen. Als je 100 aandelen short voor 10 euro per stuk, dan ben je 1000 euro kwijt. Is dat aandeel straks 11 euro waard is, dan verlies je 100 euro, maar als het 9 euro waard is, dan verdien je 100 euro. Kortom, een risicovolle investering. Als veel mensen dit tegelijk doen, dan laait het flink op op de aandelenbeurs.

Op de subreddit WSB werd er volop gespeculeerd en werd Gamestop een ‘memestock’. Dat is ongeveer zoals een memecoin: iets wat populair wordt omdat er allemaal memes van worden gemaakt. Iedereen maakte elkaar helemaal gek om dit aandeel en Gamestop werd een van de vreemdste aandelen van het jaar. Elon Musk tweette er zelfs over: Gamestonk was geboren.

NFT’s

Je zou denken dat Gamestop wel klaar was met internetcultuur, maar het gaat er juist volledig voor in het nieuwe jaar. Het wil zich focussen op NFT’s (non-fungible tokens) en cryptovaluta. Het komt zelfs met een NFT-marktplaats. Het is alleen de vraag of het bedrijf er goed aan doet: gamers blijken niet altijd heel blij te worden van NFT’s. Toch doet Gamestop het blijkbaar goed op het internet, dus aan de andere kant kan deze wraak nog wel eens zoet zijn.

Share this post