Veel gamers nemen Netflix Games niet zo serieus: ze vinden dat het niet een echt gamemedium is en doen er daarom weinig mee. Of althans, zeggen dat ze er weinig mee doen. Jammer, want ze missen wat. Zo is er veel meer dan een datingsim en een taartenmaakspelletje: je kunt er steeds vaker wat meer hardcore games op vinden, waaronder Dead Cells: Netflix Edition.
Ik ben het niet helemaal eens met de naam die is gekozen: de toevoeging van Netflix Edition impliceert dat het juist een wat uitgeklede versie is van het originele spel, terwijl het tegenovergestelde waar is. Had dan gekozen voor ‘extra version’, want deze variant van Dead Cells heeft ongeveer alle DLC en uitbreidingen die voor deze game zijn uitgekomen inclusief. Het is dus meer dan het originele spel, dat enorm goed werd ontvangen toen het in 2018 verscheen op de pc, Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch.
Wel moet ik je waarschuwen: toen ik zei dat er wat meer hardcore games op Netflix Games staan, bedoelde ik ook echt hardcore: roguelike. Roguelike betekent: permanente dood. Stiekem betekent het ‘een game waarin je een personage bestuurt dat door het ene na het andere procedureel gegenereerde level gaat, in turn-based gameplay tegen anderen vecht en zich in een grid-achtige manier voortbeweegt in die gevechten, waarbij dood ook echt permanent is en je dus weer helemaal opnieuw moet beginnen.
Het is pijnlijk, maar dat is wel wat hier ook gaande is: dit is geen roguelite, een roguelike en dat betekent dat het spel onverbiddelijk is. Gelukkig zijn er verzachtende omstandigheden: het spel is namelijk enorm creatief gemaakt. Ik verwachtte een ietwat klassiek spel dat ik al vaker heb gespeeld, met misschien een ander jasje aan, maar dat was een onterechte aanname, zo ontdekte ik hoe meer tijd ik in het spel stak. En tijd moet je sowieso in de gaten houden als je eenmaal aan Dead Cells begint, want voor je het weet kijk je op en ben je tot 3 uur ‘s nachts aan het spelen, in plaats van een nette bedtijd van 1 uur.
Terug naar die gameplay, want daar gaat het om. Verwacht niet dat omdat iets procedureel gegenereerd is, het ook heel standaard is. Het leveldesign is enorm creatief en verrassend, daar kun je niet onderuit. En dat is mooi, want dat zorgt dat je door blijft spelen. Je wil door: je wil meer. Je komt gaandeweg allemaal wapens tegen waarvan de een nog unieker is dan de ander. Er zijn turrets die je vijanden in de fik steken: er is hulp in deze verder vrij helse omgeving. Ook is het niet zo statisch: je kunt echt lekker rondlopen, rennen en het is aan jou of je er vervolgens lustig op loshakt met een machete of dat je toch voor een pistool gaat: iets meer afstand.
Met Dead Cells kun je alle kanten op en dat is de charme van het spel, want je verwacht dat binnen dit genre niet helemaal. Tof en zeker het spelen waard. Je vindt Dead Cells: Netflix Edition nu als gratis download binnen de Netflix-app, als je tenminste een betaald abonnement hebt op de streamingdienst.