Na zeven delen God of War was Kratos onderhand wel uitgeraasd. De hoogste tijd dus voor een andere richting, zo dacht SIE Santa Monica Studio. Een tijdje terug mochten we de eerste paar uur van de reboot spelen – en we liepen grotendeels optimistisch weg.
Voor God of War veteranen zal het wennen zijn, de nieuwe, vaste invalshoek van de camera. Nu we alleen maar vlak over de gespierde schouders van Kratos naar de wereld kijken, vroegen we ons af of dat wel ging werken. De serie kennen we voornamelijk van de hectische en spectaculaire gevechten. Raken we door het nieuwe zicht het overzicht niet kwijt?
Een lastige vraag, maar we blijven optimistisch. De eerste paar uur zat de camera ons niet of nauwelijks in de weg. God of War helpt je verder een handje door met kleursignalen te waarschuwen wat voor aanval er achter je rug gebeurt – en waar hij vandaan komt. Tevens heb je een knop om snel om te draaien. Is dat voldoende? We hopen het.
Het vechten verloopt in ieder geval nog steeds vloeiend, maar wel ietsje trager. Waarschijnlijk vanwege de camera. Kratos heeft zijn Blades of Chaos omgeruild voor een ijsbijl, waarmee hij zeer hard op zijn tegenstanders inhakt. Verder kan hij hem wegsmijten en terugroepen, ideaal voor tegenstanders van veraf en de regelmatig terugkerende puzzels.
De laatste blijkt een welkome afleiding tussen de knokpartijen. Moeilijk zijn ze niet, Kratos kraakt liever zijn tegenstanders dan zijn hersens, maar de puzzels blijken intelligent genoeg om de speler op een andere manier uit te dagen. De ijsbijl gebruiken we voornamelijk om mechanismes te bevriezen, we vermoeden daarom dat andere wapens (we weten niet welke) hun eigen spelelementen hebben.
Ieder wapen biedt ook ruimte voor amuletten. Het vuuramulet geeft de bijl bijvoorbeeld een explosieve blijf-van-mijn-lijf aanval, waardoor je ruimte tussen jou en je tegenstanders creëert. Als we het menu mogen geloven kan je deze juwelen ook nog upgraden, we durven alleen niet te zeggen of ze voor ieder wapen een ander effect geven.
En Kratos zelf? Hij blijkt wat kalmer te zijn geworden. Ja, normale tegenstanders kan hij nog steeds met finishers de grond in stampen, maar de eerste paar uur in God of War was niet heel erg grof en bloederig. De oorlogsgod heeft namelijk zijn woede onder controle, hoewel hij in super modus Spartan Mode nog steeds flink tekeer kan gaan.
Dat komt vooral door zijn zoon, Atreus. Over het verhaal mogen we niets verklappen, maar Kratos lijkt het goede voorbeeld te willen geven – hoewel we een paar keer hints van de oude oorlogsgod zagen. Zoonlief helpt handje met zijn pijl en boog, als pa het tenminste wil. Via een druk op de vierkant-knop vuurt Atreus een pijl op je tegenstanders om ze kort te onderbreken of af te leiden.
Helaas geeft de zoon ons wat gemengde gevoelens. Monsters kunnen hem oppakken waardoor je gedwongen wordt hem te redden. Gelukkig kunnen we met een welgemikte worp van de bijl Atreus snel bevrijden, maar we kregen al flashbacks naar Ashley Graham van Resident Evil 4. We hopen dat dit niet te vaak gebeurt, anders kan dit wel heel vervelend gaan worden.
We zagen ook een ander probleem met Atreus. Projectielen afvurende karakters staan regelmatig op hoger gelegen plekken. We vergaten op die momenten even de bijl te smijten, waardoor we dus afhankelijk waren van de pijl en boog. Het actiegehalte daalt echter drastisch als Kratos kalm heen en weer danst om projectielen te ontwijken terwijl zijn kroost de tegenstander langzaam uitschakelt.
Atreus komt beter tot zijn recht in het verhaal. We reppen geen woord, maar we willen wel zeggen dat zijn interactie met Kratos de eerste anderhalf uur uitstekend werkt. Misschien komt dat ook doordat we nu een andere – en veel interessantere – kant van de oorlogsgod zien. Op dat punt gaat God of War The Last of Us achteraan – en dat stemt ons zeer tevreden.
Nog even over dat andere handelsmerk van God of War: de baasgevechten. Door de vaste camera is de dynamiek anders dan bij andere delen. De game zoomt niet meer uit bij enorme bazen, waardoor je meer een Dark Souls gevoel krijgt. Het lijkt te werken. Het eerste grote monster mag dan niet zo spectaculair zijn, de tweede blijkt een ouderwetse matpartij van weleer.
God of War ziet er grafisch uitstekend uit, vooral de overgang tussen game en film verloopt zeer natuurlijk. De besturing werkt tot nu toe uitstekend samen met de camera, hoewel het vechten wel wat trager verloopt. De grootste zorgen maken we ons echter over Atreus. Steeds achter hem aan rennen gaat op den duur irriteren. We vermoeden echter dat het met dit deel wel goed komt.