Uit cijfers blijkt dat basisschoolkinderen vaak spijt hebben van geld dat ze hebben uitgegeven in games. We gaan er dan even vanuit dat het aankopen zijn die ze met toestemming hebben gedaan. Maar, hoe zorg je dat je kinderen helemaal geen geld uitgeven in games?
Het is een van de grote nachtmerries van vele ouders: ontdekken dat je kind op de iPad 7.000 euro aan een game heeft uitgegeven. Of een kind dat op de PlayStation van alles en nog wat aanschaft en dan zegt: oh maar ik moest eigenlijk iets heel anders hebben. Vaak kunnen de bedrijven achter deze virtuele winkels weinig voor je doen.
Het jammere is dat kinderen dus ook nog vaak spijt hebben van die aankopen, zo blijkt uit een onderzoek van UNICEF. Van de 188.000 leerlingen gaven 92.000 kinderen aan soms geld te besteden binnen games. De meerderheid van de 92.000 kinderen heeft daar achteraf spijt van.
Het gaat hierbij dus niet om de games zelf die kinderen kopen, maar de in-game aankopen, dus denk aan extra outfits kopen voor gamepersonages of bepaalde power-ups aanschaffen om beter te presteren in een game. Spellen als Fortnite, Roblox en Brawl Stars zijn van die gratis te spelen games waarin je vervolgens in het spel zelf een fortuin kunt uitgeven.
Dus ja, hoe zorg je dat zo’n kind dat niet kan? De eenvoudigste manier is om je kind geen toegang te geven tot je creditcard en deze ook niet standaard beschikbaar te hebben op je console of tablet. Een andere optie is om een ander profiel voor het kind aan te maken waar het alleen op kan, zeker als een kinderprofiel een optie is, dan is dat een goeie.
Vaak is het aanschaffen van dingen met zo’n profiel al niet mogelijk en zijn er bijvoorbeeld ouderlijk toezichtmogelijkheden waarmee je ook nog schermtijd in de gaten kunt houden, of zelfs restricties op kunt zetten. Bij de iPad vind je dit in de Instellingen-app en dan bij Schermtijd en Beperkingen. Je kunt hier ook aangeven dat er geen in-app aankopen gedaan mogen worden.
Daarnaast zijn er ook apps die helpen bij dit soort ouderlijk toezicht. Maar het is en blijft de beste manier om te zorgen dat er geen betaalmogelijkheden beschikbaar zijn om überhaupt te gebruiken. En het is ook verstandig om wel af en toe te blijven meekijken met wat je kind doet. Je kunt dat niet altijd doen, maar geef je kind wel het gevoel dat je het in de gaten hebt.
Er is overigens ook een optie ‘vraag om te kopen’, waarmee kinderen op Apple-producten aan jou als ouder een verzoek kunnen sturen of je een bepaald iets voor ze wil kopen. Dat is een goede methode om je kind toch af en toe een aankoop te gunnen, als hij of zij het echt graag wil, zonder dat hij of zij daar zelf de tools voor heeft. Een goede manier om grip te houden, maar ook om een open gesprek te voeren met je kind over aankopen, games en het gebruik van de tablet.