08.12.2008
Media

Over games en molshopen; The Crowds bouwt een wijk

By:

BlogMedia

Projecten hebben tijd nodig. Nog niet zolang geleden kondigden we (The Crowds) in onze startup-maand bij Dutch Cowboys aan dat we bezig waren met crowdsourcing ideeen voor een wijk in de gemeente Smallingerland te realiseren. Het project Wij Bouwen Een Wijk is inmiddels twee maanden gaande. Even een update dus. Er komt veel creativiteit los! Kijk naar het filmpje dat we er over maakten en lees verder voor het persbericht dat vandaag verschijnt.

Games en molshopen inspireren tot nieuwe wijk Opeinde
Succesvolle burgerparticipatie in Smallingerland

Het experiment van de gemeente Smallingerland om met burgerparticipatie een nieuwe wijk te realiseren, levert plannen op die varieren van een lokale variant op het spel Kolonisten van Catan tot molshopen als inspiratie voor passend wonen in een natuurlijke omgeving. In twee maanden tijd kwamen een kleine honderd ideeën binnen op gebieden als inrichting ( ‘een wijk met woningen die met de zon meedraaien), naamgeving (‘we noemen de wijk De Graverij naar het beroep van de originele bewoners’),  energie (‘kunnen we stro niet gebruiken om te isoleren?’), verkeer (‘we hebben buurtauto’s nodig’) en onderwijs (‘we moeten zoeken naar een community based systeem).

Het 17 hectare grote stuk grond in het dorp Opeinde, moet als het aan de gemeente Smallingeland ligt ‘de wijk van overmorgen’ worden.  Op de site WijBouwenEenWijk.nl worden plannen ingediend, bediscussieerd en uitgewerkt. In de eerste fase kunnen ongestructureerd voorstellen en ingevingen in een online ideeënbus worden gestopt. In een later stadium worden de ideeën in zogenoemde plangroepen uitgewerkt tot meer concrete plannen die de basis voor het stedenbouwkundig ontwerp voor de nieuwe woonwijk kunnen vormen. Met WijBouwenEenWijk wil de gemeente Smallingerland een wijk realiseren en onderzoeken hoe moderne online communicatie en kennisdelings-middelen een rol kunnen spelen bij burgerparticipatie.

Twee ideeën die een grote kans maken om de eindstreep van het project te halen zijn ‘Kolonisten van Opeinde’ en ‘Molshoopwoningen’. In Kolonisten van Opeinde laat student bouwkunde ‘m_stoel’ zich inspireren door het populaire bordspel Kolonisten van Catan, vandaar dat zijn wijk er als een verzameling nederzettingen uitziet en het – net als het spel – een dynamisch geheel is dat in fases tot stand kan komen.

De reacties op dit idee zijn enthousiast. “Mooi hoor!! goed uitgewerkt en past volgens mij goed bij Opeinde”, zegt ‘Meb’. Geniaal concept!”, voegt William toe. En ‘Robbie’ schrijft: “Erg goed bedacht. Ik denk dat het clusteren van woningen goed past bij Opeinde. Op deze manier houdt je namelijk ook veel ruimte over voor andere vormen van inrichting van de ruimte, denk aan natuur, water, spelen en sport.”

Het idee achter molshoopwoningen is de realisatie van een wijk waarbij huizen en landschap in elkaar overgaan.
“Je zou de bebouwing zorgvuldig moeten inpassen in het landschap”, schrijft initiatiefnemer ‘Rik’.” Ik denk dan: hoe lager des te beter en hoe “natuurlijker” (lees onopvallender qua kleur en vorm) des te beter. Vandaar mijn idee: de molshoopwoning. Op het maaiveld bevinden zich alle leefruimten (woonkamer, keuken etc.). Onder de grond zijn alle overige ruimtes gesitueerd: slaapkamers, badkamer, berging, garage etc. De verdieping op de begane grond heeft één, glazen, voorpui. De rest van de wanden bestaat uit een halfronde aarden wal. Die is begroeid met hetzelfde gras als dat van de omgeving. Plaats een aantal van dit soort halfronde woningen bij elkaar en je krijgt een nederzetting als in het begin van onze jaartelling met alle comfort van nu.”

Ook dit idee krijgt de handen opeen.  “Een origineel en onderscheidend plan, maar ik ben benieuwd hoe je het precies voor je ziet. Bij een hoosbui moet de boel natuurlijk niet vol kunnen lopen”, zegt ‘Berkelman’. “De tekening ziet er erg creatief uit,” voegt ‘Andrea’ toe. En Robert Cruiming: “Een tip van de ‘architect’: ruimtes die daglicht vereisen zijn: woonkamer, slaapkamer, keuken en hobbykamer. De rest heeft geen daglicht nodig (gang, trap, toilet, badkamer, berging en garage). En je daglicht reikt tot ong. 7,5 meter diep in je woning.”

Meer ideeen en deskundigheid zijn welkom op http://www.wijbouweneenwijk.nl

Wij Bouwen Een Wijk is een initiatief van de gemeente Smallingerland, concept en realisatie The Crowds.

Share this post