Sportliefhebbers zijn er over de hele wereld. De ene supporter volgt zijn/haar favoriete team overal naartoe. De ander kijkt sport graag thuis op de bank. En een enkele keer ben je verhinderd en moet je de wedstrijd volgen op je smartphone of met een van de verschillende livescore apps. Tijdens Webexpo in Praag krijgen we een kijkje achter de schermen bij Livesport, het bedrijf achter de populaire Flashscore app.
Het is weekend en je bent helemaal klaar voor die langverwachte livestream van je favoriete team. Bord met iets lekkers op schoot, drankje erbij, lichten gedimd, klaar om te gaan genieten een mooie wedstrijd. Maar dan, midden in een spannende actie van je team krijg je ineens een melding – tegendoelpunt 0-1. Niet veel later zie je op je scherm hoe je team het tegendoelpunt krijgt te verwerken. En je bent woest. Niet op het andere team, maar op die melding, die veel te vroeg kwam en de uitslag van de wedstrijd al verklapte.
Het is een welbekend fenomeen bij de gebruikers van het Flashscore netwerk – een van ’s werelds grootste aanbieders van sportuitslagen. De real-time live scores van Flashscore veroorzaken blijheid maar soms ook enorme frustratie, vooral als de uitzending op tv een paar seconden achterloopt.
Eerst wat basisinformatie. Het Flashscore netwerk wordt al sinds 2006 ontwikkeld door Livesport, een Tsjechisch technologiebedrijf. Wat begon als een lokale website begon al snel uit te breiden naar andere landen en vandaag de dag is Flashscore een wereldwijde dienst. Flashscore verslaat bijna 40 sporten en meer dan 6.200 competities en is bekend bij sportfans in 47 landen. Met meer dan 100 miljoen gebruikers per maand en meer dan 100 miljoen downloads van mobiele apps, is Flashscore uitgegroeid tot een van de belangrijke bronnen van sportinformatie.
Maar in welke sport waren Nederlanders nu het meest geïnteresseerd? In 2021 was dat – niet verrassend – voetbal, het meest bekeken team was Ajax, de populairste sporter was darter Michael van Gerwen en de best bekeken wedstrijd was de voetbalwedstrijd tussen Borussia Dortmund en Ajax, die bekeken werd door 100.000 voetbalfans. De dienst is zowel beschikbaar via een webbrowser (in een responsive versie en een Lite versie die data opslaat) en in de App Store, Google Play en Huawei App Gallery.
Het eerste wat je ziet als je de Flashscore website bezoekt of de app opent is de lijst met wedstrijden. Als je wat verder kijkt, kun je door een enorme hoeveelheid data van de meest uiteenlopende sporten browsen. De weergave van de afzonderlijke sporten en competities kan worden aangepast aan je eigen behoeften, dus je raakt al snel vertrouwd met de verschillende onderdelen en submenu’s. Onlangs is de gebruikerservaring nog aanzienlijk verbeterd, dankzij een re-design door DesignStudio London, het bedrijf achter onder andere de Champions League en de Premier League. Flashscore is van een wit en groen kleurenpalet overgestapt naar rood en zogenaamd leisteenzwart en onderscheidt de sporten door opvallende iconen in plaats van kleuren. Deze en andere veranderingen hebben de interface duidelijk gestroomlijnder en moderner gemaakt.
De wereldleider op het gebied van live scores gaat prat op zijn snelheid en aanpassing aan specifieke markten, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Terwijl op de Nederlandse website sporten als voetbal, darten, tennis, snooker, basketbal, golf en volleybal populair zijn, heeft de Zweedse versie van Flashscore naast voetbal, tennis, basketbal en golf ook nog ijshockey en handbal toegevoegd.
Een ruime database van bijna 40 verschillende sporten maakt van Flashscore een handig hulpmiddel voor fans van ’s werelds meest populaire voetbalcompetities maar ook regionale sporten zoals Kabaddi of Australian Rules Football.
Flashscore brengt je niet alleen de beste competities, maar gaat ook uitgebreid in op de lagere divisies. Denk hierbij aan de lagere voetbalcompetities, waar je live scores kunt volgen van wedstrijden als Gemert – HVV Hollandia of Dongen – EVV. Natuurlijk krijgen deze wedstrijden niet dezelfde aandacht als de Champions League finale, maar de mogelijkheid om de live scores van zo’n breed scala aan competities op één plek te bekijken is vrij uniek.
Al even uniek is de manier waarop Livesport data verkrijgt en verwerkt. Voor de grote wedstrijden en de topsportcompetities is het betrekkelijk gemakkelijk om aan officiële data en statistieken te komen, maar de lagere divisies vragen wat meer creativiteit van het Flashscore team.
De resultaten worden verwerkt door gegevensbeheerders, bestaande uit tientallen (tijdens het weekend zelfs honderden) mensen op drie locaties in Tsjechië (Praag, Brno en Trebechovice). Samen verwerken zij honderden wedstrijden per keer.
Het hele proces is grotendeels geautomatiseerd, niet alleen om het proces te versnellen, maar ook om de kans op menselijke fouten uit te sluiten. Voor een ervaren beheerder kost het invoeren van een score- of scorerwijziging of het bijwerken van een tekstcommentaar maar een paar seconden en een paar muisklikken, zodat hij of zij meerdere wedstrijden tegelijk kan afhandelen. Met meer dan 400 servers met een datastroom van 30 Gbit/s is het verwerken van 2 miljoen verzoeken per seconde geen enkel probleem.
De snelheid waarmee de livescores worden verwerkt is de essentie én het grote voordeel van Flashscore. Met de vertraging die TV of internetuitzendingen vaak hebben is de melding die je van Flashscore krijgt vaak een paar seconden sneller. Daarom komt het vaak voor dat Flashscoregebuikers tegelijkertijd sport op TV als in de app kijken, zodat ze ‘van tevoren’ weten wat er tijdens de spannendste momenten gaat gebeuren. Wie tijdens de wedstrijd niet gestoord wil worden kan de notificaties helemaal naar wens instellen (voor iedere sport apart- in de app of de notificaties voor een specifieke wedstrijd muten voor of tijdens de wedstrijd.)
Hoe hoger de verwerkingssnelheid, hoe hoger de kans op een fout. Om hyperventilatie situaties te voorkomen (wanneer een doelpunt eerst wordt toegekend en vervolgens wordt teruggeroepen wegens buitenspel bijvoorbeeld), gebruikt Flashscore het pictogram “grote kans”, dit geeft aan dat er waarschijnlijk een doelpunt is, maar geeft de beheerder de mogelijkheid om de situatie eerst te analyseren en op het eindoordeel te wachten. Hetzelfde gebeurt bij een VAR situatie, waarvan de gebruiker ook op de hoogte is dankzij een speciaal pictogram.
Flashscore biedt echter veel meer dan alleen livescores. Andere interessante functies zijn live commentaar voor geregistreerde gebruikers, voorbeschouwingen van de wedstrijd, hoogtepunten en een gedetailleerde wedstrijdgeschiedenis van ieder team. Dit zorgt ervoor dat je je ook al voor de aftrap in de app kan vermaken. De nadruk op aangepaste inhoud is een van de sterkste punten van Flashscore en haar sportredactie.
In de app stores, krijgt Flashscore veel positieve feedback. Maar niets is perfect, zeker niet als het om apps gaat. Ook Flashscore heeft wat functies die snel verbeterd gaan worden. Zo werken ze onder andere aan meer gedetailleerde informatie over spelers en hun statistieken, die nu al te vinden zijn in de app maar nog niet zo uitgebreid. Verder is het nu nog niet mogelijk om individuele spelers te volgen en om bijvoorbeeld een notificatie te krijgen voor een wedstrijd waarin de betreffende speler opgesteld staat. Flashscore is van plan om deze functie snel toe te voegen. Sportliefhebbers kunnen binnenkort ook gaan stemmen of uitslagen voorspellen in de app.
Het is één van ’s werelds meest toonaangevende spelers in de wereld van sportuitslagen. Een van sterke punten van Flashscore zijn ongetwijfeld de snelheid, die regelmatig tv-uitzendingen aftroeft, de uitgebreide database van sportuitslagen, uitgebreide statistieken met begeleidende informatie en, last but not least, de groeiende hoeveelheid aangepaste content, waaronder tekstvoorbeschouwingen en nabeschouwingen van wedstrijden, maar ook live commentaar. Het is voor sportliefhebbers zeker een apps om eens uit te proberen.
[Fotocredits – alphaspirit © Adobe Stock & Livesport]