Bij het Ministerie van Defensie is men altijd op zoek naar nieuwe talenten. Ben jij niet iemand die heel de dag stil achter een bureau kan zitten. Eigenlijk gewoon lekker actief bezig wil zijn. En misschien zelfs ook opzoek naar avontuur. Dan ligt er voor jou wellicht een uitdagende baan te wachten bij een van de gevechtsfuncties van Defensie.
Laten we wel even voorop stellen dat het werk van Defensie avontuurlijk en echt teamwork is. Het is leuk en spannend tegelijk, maar het vraagt ook zeker wat van je. Je moet echt stevig in je schoenen staan. Tegen een stootje kunnen. Anderen moeten blind op je kunnen vertrouwen. Je moet doorzettingsvermogen hebben. En last, but nog least, je moet fit en vitaal zijn om dit werk goed te kunnen doen.
Spreek dit jou allemaal aan. Zowel bij pantsergenie, luchtmobiele brigade als het Korps Mariniers zijn er functies beschikbaar. Welke past bij jou?
De Pantsergenie is een onderdeel van de Landmacht dat bestaat uit infanteristen met een extra taak. Het is ook een meer ondersteunende en tevens ook logistieke gevechtseenheid. Ze zorgen er dus voor dat infanterie het gevecht kan voeren. Dat doen ze door ze ondermeer door explosieven op te sporen, de weg vrij te maken en de vijand te hinderen. Ze bevoorraden ook, herstellen materieel en geven geneeskundige zorg.
De militaire specialisten van het pantsergeniebataljon zijn belangrijk tijdens verschillende soorten operaties. Bij een oprukkende vijand vertragen zij de tegenstander. Ze leggen mijnenvelden of werpen andere hindernissen op. Ook het onbruikbaar maken van wegen of bruggen behoort hierbij tot de mogelijkheden. Bij een eigen offensief zorgen zij ervoor dat de aanval zo snel en ongestoord mogelijk plaatsvindt. Ze doen dit door ondermeer:
De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. Binnen 7 dagen zijn ze wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp.
De luchtmobiele militairen van de 11 Air Manoeuvre Brigade verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig. Daarvoor werken ze dan ook samen met de luchtmacht. Er zijn verschillende vormen van air manoeuvre:
Een marinier gaat verder waar anderen stoppen. Iets dat vraagt om een ijzeren discipline, een perfecte conditie en vooral heel veel doorzettingsvermogen. Je moet echt topfit zijn. En dan heb je ook nodig om in ieder terrein en weertype te kunnen opereren: van de ijzige kou op de poolcirkel tot de tropische hitte van de Caraïben.
Als Marinier kan je deelnemen aan internationale vredesoperaties van de NAVO en de Verenigde Naties. Binnen 48 uur kun je overal ter wereld worden ingezet. Het Korps Mariniers is daarnaast ook medeverantwoordelijk voor de defensie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Je moet altijd klaar staan voor uitzending. Fysiek en mentaal moet je dus op alles voorbereid zijn.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen en zien kan het werk van Defensie niet bestaan zonder techniek. In alle soorten. Robuust en high-tech. In elke functie krijg je voortdurend te maken met techniek en technologie/ict en technologisch denken.
Maar Defensie is ook overduidelijk een organisatie met een sterke focus op de mens. Want uiteindelijk zijn het de mensen, met een sterke can do mentaliteit, die het doen. Surf naar de website van Defensie om daar te ontdekken welke eenheid bij jou past. Je kan meelopen met de eenheden van de Mariniers, Luchtmobiel of Pantsergenie in een 360 graden video.