We weten inmiddels hoe groot de invloed van social media is. Hoe verslavend het kan zijn, dat grote techbedrijven alles van ons weten en er volop nepnieuws wordt verspreid. Maar de social mediaplatforms zijn niet voor niks nog steeds populair. Er wordt namelijk ook veel leuks en moois gedeeld én aandacht gevraagd voor kwesties die ertoe doen. Deze week liet Tim Hofman zien dat een oproep op Instagram en Twitter een groot effect kan hebben. Het begon allemaal met een artikel in Trouw, dat met veel verbazing door Tim werd gedeeld.
Dat Slob van mening is dat homoseksualiteit door scholen afgekeurd mag worden, is al bizar. Wat het nog schrijnender maakt, is dat scholen van Slob aan ouders mogen vragen een verklaring te onderteken waarin ze een homoseksuele levenswijze afkeuren. De discussie kwam op gang nadat er kritische vragen door Kamerleden waren gesteld over de identiteitsverklaringen die op sommige reformatorische scholen worden gehanteerd.
Tim deelde het krantenartikel en zijn mening hierover op Instagram en Twitter. En riep zijn volgers op om Arie Slob een mail te sturen. “Gewoon een nette mail -zonder gescheld- met je mening, ervaringen of gevoelens hierover. Arie is doorgaans een vriendelijk en schappelijk man en heus vatbaar voor dit. Weet ik zeker. Hop!”, gevolgd door het e-mailadres van de politicus van de Christen Unie.
De oproep van Tim zorgde voor een sneeuwbaleffect. Het werd massaal gedeeld door zijn volgers, die het weer met hun volgers deelden enzovoort. Ook politici van andere partijen spreken openlijk hun verbazing uit over het standpunt van Slob. Lodewijk Asscher (PvdA) bijvoorbeeld, die meteen meedeelt dat hij nog deze maand met een wetsvoorstel komt om gelijke kansen grondwettelijk vast te leggen. Zodat elk kind fijn en veilig naar school kan gaan. We weten zeker dat de mailbox van Arie Slob is ontploft.
De oproep van Tim Hofman heeft effect: Arie Slob krabbelt terug. “Verklaringen die van ouders van leerlingen vragen om homoseksuele identiteit af te wijzen, gaan te ver.” Na een dag draait hij dus al helemaal om, door nu te zeggen dat er juist kritisch gekeken moet worden naar wat er precies staat in de verklaring van reformatorische scholen. “En als ze in strijd zijn met een veilig klimaat op school, dan moeten ze op een goede manier worden aangepast”, aldus Slob.
We mogen wel stellen dat alle kritiek en zijn ontplofte mailbox effect hebben gehad. Uiteraard kwamen ook diverse poiltici in opstand tegen de uitspraken van Slob, maar het e-mail offensief zal echt niet voor niets zijn geweest. En Hofman blijft oproepen om je uit te spreken over de grondwet, die discriminatie op grond van geloof nu toestaat.
Sociale media kunnen heel krachtig worden ingezet om een beweging op gang te krijgen. Of je het er nu ergens mee eens bent of niet, je hebt zelf de keuze om eraan mee te doen. In dit geval heeft Tim Hofman er mede voor gezorgd dat dit nieuws massaal werd gedeeld. En er politici zijn die nog een stap verder gaan en zich nu inzetten voor een wijziging van de grondwet. Dit kan weleens een belangrijk onderwerp worden tijdens de verkiezingen van begin volgend jaar.
Fotocredits: BNNVARA