15.08.2017
Media

​Verander de wereld, verander het geld!

By: Herman Vissia

BlogMedia

Hoe logisch is het dat het lot van de wereld grotendeels afhankelijk is van machthebbers, die zich binnen een hardvochtig systeem van schaarste en intriges omhoog hebben gevochten? En niet van de slimste, meest kundige mensen, die er tijdens hun leven aantoonbaar voor hebben gezorgd, dat de levens van tienduizenden,misschien wel miljoenen mensen zijn verbeterd?

Dat een G20-top waar de regerende elites bij elkaar komen een excuus mag zijn voor grootschalige vernielingen, zal ik niet zeggen. Maar de diepgevoelde onvrede dat die elites vooral met hun onderlinge machtsverhoudingen bezig zijn en de noden van de planeet en de wereldbevolking niet op één hebben staan, begrijp ik maar al te goed. Als je cynisch bent, zeg je dat de mensheid nu eenmaal graag onaangename ‘krijgers’ uitverkiest om namens hun groep of natie te ‘vechten’ in de internationale arena. En dat haantjes altijd aan de frontlinie zullen verschijnen. Omdat ikzelf niet cynisch ben en geloof in de transformerende kracht van technologie, zoek ik de verklaring voor deze non-inclusieve machtsstructuur niet allereerst in de menselijke psyche, maar in iets tastbaars dat we kunnen veranderen.

Het geldsysteem

Zonder nu meteen in kwaadaardige complotten te denken, is het zonneklaar dat regeringen (ook de meest democratische), waar ook ter wereld, innige banden hebben met het netwerk van grote systeembanken. Die op hun beurt weer het monopolie bezitten op geldcreatie en het vormgeven van monetair beleid. Dit zijn openbare, door niemand betwiste gegevens. Het komt er dus op neer dat de regerende elites op een G20-top weliswaar pretenderen te werken aan verstandig en rationeel beleid. En naar buiten toe uitdragen dat ze de zorgen van ons, de gewone bevolking, delen, Maar in werkelijkheid zijn ze volstrekt irrationele dienaars van een non-inclusief geldsysteem – denk aan de Panama Papers – dat zich voordoet als neutraal en rechtvaardig, maar in de praktijk een morele olifant in de kamer is, die het soort gedrag beloond dat de elites zelf vertonen (en waarvoor ze zelf collectief blind lijken te zijn): gericht op groei, risico’s en eigen gewin.

Helaas, niet op duurzaamheid

Gelukkig zijn cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en Stellar nu in opkomst. Als ondernemer steun ik deze nieuwe valuta, waar ik maar kan. Zo mag ik me de trotse eigenaar noemen van twee Bitcoin-automaten, één in Oudenbosch en één op de High Tech Campus in Eindhoven. De tijd zal het leren, maar de reden dat ik financieel en intellectueel zoveel investeer in ‘computergeld’ en de blockchain-technologie erachter, is het vooruitzicht dat miljarden mensen – die nu nog geen toegang hebben tot het financiële systeem – straks over een eigen budget in cryptovaluta kunnen beschikken. En dat die mensen, ieder met hun eigen computerportemonnee, voortaan invloed kunnen hebben op wat ‘waardevol’, ‘nuttig’ en ‘nastrevenswaardig’ is. En daarmee niet langer slaaf hoeven te zijn van een onevenwichtig geldsysteem, dat bovenal de moraal van de elites belichaamt en geneigd is de aarde uit te putten..

Ik ben niet naïef. De gevestigde orde zal cryptovaluta voorlopig zien als een bedreiging. Als een onwelkome inperking van hun controle op de economie. Al sluit ik niet uit dat sommigen onder hen oprecht geloven dat de hoeveelheid geld die iemand verdiend een getrouwe afspiegeling is van diens bijdrage aan de samenleving. Maar wat zeg je dan tegen, pakweg, een Syrische arts wiens huis buiten zijn schuld om is weggebombardeerd? En wiens familie en vrienden zijn omgekomen door een aanval met vaatbommen? Zeg je dan ‘jouw berooide bankrekening is het resultaat van jouw bijdrage aan de samenleving’?

Van alle cryptovaluta is Stellar het verst op weg om moeilijk bereikbare mensen, zoals de Syrische arts, over grenzen en procedures heen van geld (computergeld, Stellar Lumens) te voorzien. En dus van een kans op een nieuwe start!

Ik zou bijna zeggen: wat ben je voor technologieondernemer als je niet al je kennis en kunde inzet om bij te dragen aan een nieuwe, financiële infrastructuur, die de kanslozen op deze planeet hun welverdiende kans biedt? Al zitten er in dit stadium wellicht nog haken en ogen aan cryptovaluta: van het idee dat die infrastructuur om de hoek ligt, moet je toch kippenvel krijgen?

Ik wel.

[Afbeelding © Yourg – Adobe Stock]

Share this post