Mark Zuckerberg heeft aangekondigd hoe je straks in het metaverse van Meta kunt betalen. Of de valuta Zuckbucks er komt is nog onbekend, maar in ieder geval heet je digitale portemonnee Meta Pay. Het is niet zo heel spannend: Facebook Pay gaat Meta Pay heten.
Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is in volle vaart bezig met het creëren van zijn metaverse. Of het gaat lijken op het eind 2021 gelanceerde Horizon Worlds is nog onduidelijk, maar als we terugdenken aan de eerste aankondiging van Mark Zuckerberg dan is dat zeker wel het geval. Een 3D-wereld waarin je kunt doen wat je wil: winkelen, gamen, motorrijden, meetings houden, terwijl jij fysiek in je eigen woonkamer staat met een virtual realitybril op.
In een Facebook-post geeft de CEO aan dat Facebook Pay nu Meta Pay heet. Het is nog geen wallet voor het metaverse, maar daar wil het bedrijf wel naartoe. Het bedrijf werkt aan een manier om je eigen identiteit tot in de puntjes te kunnen creëren in de virtuele wereld, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de echte wereld. Je moet immers je designerkleding voor je avatar wel kunnen betalen met echte-wereld-geld. Je kunt met je wallet digitale kleding, online ervaring, muziek, kunst en kaartjes voor virtuele evenementen kopen.
Bovendien is een wallet zeker niet alleen bedoeld om mee te betalen. Het is ook bedoeld om zaken in op te slaan. Zo kun je er bijvoorbeeld items in kwijt en dingen in opslaan over je identiteit. Het is in die zin eigenlijk je sleutel tot jouw virtuele ik in het metaverse. Een belangrijk stukje techniek dus, want hiermee bewijs je dat jij jij bent.
Het doet echter ook een andere vraag rijzen: stapt Meta nog verder in de NFT’s? Non-fungible tokens zijn een soort bewijzen dat je een online object bezit. Dat kan een video zijn, een gifje of een digitaal kunstwerk. NFT’s kunnen al worden ingezet op Instagram, maar verder dan slechts een teentje in het water is het vooralsnog niet gekomen. Ook is het metaverse van Meta waarschijnlijk geen op de blockchain werkend metaverse, waardoor de basis anders is dan bij bijvoorbeeld het gedecentraliseerde Decentraland of the Sandbox.
Waarschijnlijk wordt de blockchain en crypto (en daardoor ook NFT’s) wel een onderdeel van het nieuwe metaverse, maar geen basis. Op die manier houdt Meta toch zelf wat meer de touwtjes in handen en aangezien het miljarden investeert om de digitale wereld te bouwen, zal het dat toch terug moeten verdienen. Wel heeft Zuckerberg aangegeven dat je wallet niet beperkt blijft tot Meta’s metaverse. Je kunt je spullen dus ook via je wallet meenemen naar een ander metaverse. Waarschijnlijk heeft dat ook alles te maken met de metaverse-standaard waarvoor nu een organisatie in het leven is geroepen.
Hoewel Zuckerberg slechts met kruimels informatie komt, is het fijn om eindelijk wat meer te horen over de acties die Meta onderneemt om dat metaverse te bouwen. Het is nog steeds niet bekend wanneer we de uiteindelijke versie kunnen verwachten en wat de plannen precies zijn, waardoor elk beetje informatie over deze nieuwe manier van internetten ons weer een stapje dichterbij die nieuwe wereld brengt. Een nieuwe wereld waartoe we dankzij onze portemonnee toegang krijgen.