29.09.2016
Mobile

Een Apple Watch van je zorgverzekeraar: goed idee?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogMobile

Het klinkt wel als een prima deal, een Apple Watch 2 krijgen van je zorgverzekering voor zo goed als geen geld. Zorg-gigant Aetna uit de VS gaat dat echter binnenkort doen, zo kondigden ze deze week aan. Het is allemaal onderdeel van het plan van Aetna om klanten en medewerkers bewuster bezig te laten zijn met hun gezondheid, iets dat op de lange termijn geld zou moeten uitsparen.

Veelvoorkomend

Ze zijn trouwens niet de enige in de VS die dit doen, want het is schering en inslag om een FitBit, Apple Watch of andere wearable nog net niet cadeau te doen aan klanten of werknemers. Vaak wordt er dan wel een voorwaarde aan gesteld, vaak dat mensen hun gezondheidsdoelen wel moeten bereiken als ze niet alsnog willen betalen voor het apparaat. Het is echter niet alleen maar zo dat dit in Amerika gebeurt, het begint in onze buurten ook langzaam te komen:

In Nederland

Zijn we in Nederland ook klaar voor zo’n aanbieding? Zou je geneigd zijn om eventueel van zorgverzekeraar te wisselen, met alle uitzoekwerk van dien, alleen omdat je een mooie wearable erbij krijgt? Wetende dat je er dan vermoedelijk (want Nederland) iets voor terug moet doen in de sportsfeer? Het lijkt vooral aanlokkelijk voor de mensen die toch al actief zijn en die hebben zo’n ding toch vermoedelijk al of helemaal niet nodig.

Hoe dan ook, de vraag is natuurlijk of er een zorgverzekeraar is die dit zou willen en kunnen doen. Gezien de reactie op de vermoedelijke zorgpremie van volgend jaar is de kans klein dat een verzekeraar zich gaat branden aan dit soort acties, want je hoort de protesteerders al van veraf “dat geld had ook gebruikt kunnen worden om de premie te verlagen!” roepen. De kans is dus klein, schatten we in.

Helpt het wel?

De grootste vraag die gesteld moet worden over wearables, of je ze nu van je zorgverzekeraar krijgt of niet, is of ze eigenlijk wel de oplossing zijn. Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de apparaatjes binnen een half jaar afgedaan wordt en op een dressoir blijft liggen en dat op een langere termijn maar een derde van de trackers nog als zodanig gebruikt wordt. Sterker nog: het kan zelfs averechts werken om zo’n ding om te hebben als je probeert af te vallen.

Uiteindelijk is het leuk om een fitnesst tracker of ander type ‘gezonde’ wearable te hebben, maar dan moet je ‘m wel ook gebruiken. Voor de goede orde: je berichten checken op een Apple Watch is niet het soort gebruik dat een zorgverzekeraar zou toejuichen. Aangezien het vaak wel zo eindigt is de kans dus klein dat we dit soort initiatieven hier ook gaan zien.

[Afbeelding © kei907 – Fotolia]

Share this post