Elk jaar is het ongeveer hetzelfde ritueel. Nog (lang) voordat alle Android smartphone – die daar nog voor in aanmerking komen – voorzien zijn van de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, staat de volgende versie al te trappelen. Deze week heeft Google de eerste bèta versie van Android 14 uitgerold.
Die is zeker nog niet geschikt voor iedere ‘Android-doe-het-zelver’ die een beetje verstand heeft van het zelf, handmatig, updaten van een smartphone en het installeren van (custom) software. Nee, de eerste bèta is, net als de ontwikkelversies, bedoeld voor Android- en App-ontwikkelaars. Maar, ook iedereen die zich daarvoor aangemeld heeft en in het bezit is van een Google Pixel smartphone (de 5 of jonger).
Heel erg spannend zijn de nieuwe Android-versies al jaren niet meer. In de beginjaren, ten tijde van Android-versies als Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, eigenlijk tot en met Lollipop (5.0, in 2014) werd het systeem elk jaar nog flink op de schop genomen. Sindsdien bevatten de updates vooral vernieuwingen in de user interface, look-and-feel en dergelijke, aangevuld met veelal kleinere nieuwe features. Incrementele updates, zogezegd. De laatste ‘grote’ update was die naar Android 12, toen de Material You interface geintroduceerd werd. In Android 13 werd daarop voortgeborduurd en dat geldt ook weer voor Android 14.
Nieuw in Android 14 is de mogelijkheid om apps te klonen. Dan kun je dezelfde app dus twee keer, afzonderlijk, installeren en gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld social media apps wanneer je twee accounts op hetzelfde platform wilt kunnen bijhouden. Daarnaast wordt ook de beveiliging, onder andere voor het installeren van apps, in Android 14 weer verder aangescherpt.
De release van de eerste ‘publieke’ bèta is altijd weer het moment waarop Android gebruikers zich alweer gaan verheugen op de definitieve, openbare, release van de nieuwe Android versie. Die staat, zoals ieder jaar, pas aan het eind van de zomer (augustus/september) gepland. En, zoals altijd, zullen eerst de Pixel smartphones aan de beurt zijn.
Wanneer fabrikanten als Samsung hun toestellen dan voorzien van de nieuwste Android versie is altijd weer afwachten. Doorgaans gaan daar, bij de nieuwere en populaire (lees: veel verkochte) modellen een tot enkele maanden overheen. Voor oudere modellen duurt dat vaak veel langer. Zoals gezegd, soms worden die pas – als ze de nieuwe versie al krijgen – geüpdatet wanneer de eerste bèta versie van Android 15 weer in de stijgers staat.
Of (oudere) toestellen überhaupt in aanmerking komen voor de nieuwste Android versie, hangt af van de policy die de betreffende fabrikant er op na houdt. Voor Samsung geldt dat ze doorgaans 2, 3 of 4 Android versie upgrades ondersteunen. Waarbij de duurdere (Galaxy S, Fold en Flip) modellen meestal het langst ondersteund worden, gevolgd door de Galaxy A-series.
Hoe dan ook, voordat ‘iedereen’ die dat wil van Android 14 kan ‘genieten’, zal de winter van 2023/2024 al op zijn eind lopen.