28.02.2023
Mobile

Eindelijk… de échte 5G frequenties komen vrij

By: Ron Smeets

BlogMobile

Er is eindelijk licht aan het eind van de 5G frequentietunnel waar we in Nederland al enkele jaren in vast leken te zitten. Er is een datum vastgesteld voor het beschikbaar komen van de voor 5G o zo belangrijke ‘3.5GHz frequentiebanen. Minister Micky Adriaansens van EZK heeft het besluit voor het aanpassen van het Nationaal Frequentieplan (NFP) vandaag gepubliceerd. In de praktijk betekent dit dat deze frequenties nu geveild kunnen worden en vanaf 1 december beschikbaar komen.

Ontbrekende 5G frequenties komen 1 december ‘vrij’

De beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz band, zoals 5G, komt na een veiling vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Ook blijft in deze band 2x 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven.

Uhm… we hebben in Nederland toch al enkele jaren 5G-netwerken? Ja, dat klopt, maar voor wie het nog niet wist, dat is niet het 5G zoals 5G uiteindelijk bedoeld is. Met mobiele dataverbindingen die beschikken over een ultra lage latency (vertraging die onder andere veroorzaakt wordt door de infrastructuur van het netwerk), Daarvoor is toch echt de 3,5 Ghz frequentieband nodig.

itgrutteear-burum-5gdrempel-1.jpeg

It Grutte Ear gaat eindelijke verkassen

Sinds bekend werd dat de 3.5 GHz frequentieband nodig is om de volledige technische mogelijkheden van 5G-netwerken te kunnen ontsluiten, kampt Nederland met een probleem. In het Friese Burum staat namelijk al vele jaren een satelliet-afluisterstation van de Nato: It Grutte Ear.

Dat satellietstation maakt gebruik van dezelfde frequentiebanden (tussen 3,4 en 3,8 GHz) waardoor die niet beschikbaar zijn voor de 5G netwerken. De toenmalige minister, Mona Keijzer, verzuimde echter tijdig werk te maken met het zoeken van een oplossing voor dat probleem. Met alle gevolgen van dien.

Welnu, die problemen worden nu opgelost. Het satellietstation wordt verplaatst naar elders in Europa. Men streeft ernaar om dit uiterlijk op 1 januari 2024 afgerond te hebben. Moht dat niet lukken dan zal een deel van de 3.5GHz frequentieband, maximaal 80 Megahertz, nog beschikbaar blijven zodat het satellietstation haar activiteiten voort kan zetten.

“Door digitalisering neemt het dataverkeer sterk toe en is de aanleg van verbeterde netwerken zoals 5G essentieel voor consumenten en bedrijven. Hiervoor zijn ook meer radiofrequenties nodig, zoals in de zogenoemde 3,5 GHz band. Nederland heeft niet alleen een EU-verplichting om deze frequentieband zo snel als mogelijk beschikbaar te stellen voor landelijke mobiele communicatie. Ik vind het ook belangrijk voor de ontwikkeling van onze digitale infrastructuur”, aldus minister Adriaansens.

Share this post