12.12.2023
Mobile

​Fortnite-maker wint: Play Store is te machtig

By: Laura Jenny

BlogMobile

Epic Games, de studio achter Fortnite, heeft gewonnen. Het heeft drie jaar geleden Google aangeklaagd omdat het niet zijn eigen betaalsysteem mocht gebruiken in zijn eigen app, waardoor het alsnog commissies van 30 procent moest afdragen op alle betalingen die werden gedaan. Maar nu blijkt dat de jury in de rechtszaak oordeelt dat Google inderdaad zichzelf een machtspositie heeft gegeven met die Play Store. Wat nu?

Google vecht

De rechtszaak diende in Amerika en dat betekent dat er een jury aan te pas kwam om een licht te schijnen op de zaak. Het was een unaniem besluit: Google heeft zeker een monopolie op de distributie van apps binnen Android, plus de financiële stromen ervan. Het heeft bovendien de concurrentie heel actief tegengewerkt door deals te sluiten met bedrijven. Zo had het zo’n deal met Spotify, waardoor dat geen commissie hoefde te betalen. Je kunt je voorstellen dat 30 procent (en in sommige gevallen is het 15 procent) van al je inkomsten afdragen een flinke hap is. Maar Google heeft juist met grote bedrijven dit soort ‘sweetheart’-deals gemaakt.

Google komt er niet goed vanaf, maar dit zat er al een tijdje aan te komen. Google reageerde ook al op de uitkomst: “We zijn van plan het vonnis aan te vechten. Android en Google Play bieden meer keuze en openheid dan elk ander groot mobiel platform. De rechtszaak heeft duidelijk gemaakt dat we hevig concurreren met Apple en zijn App Store, maar ook met app stores op Android-apparaten en spelconsoles. We blijven het Android-bedrijfsmodel verdedigen en blijven ons inzetten voor onze gebruikers, partners en het Android-ecosysteem in bredere zin.”

Overwinning voor app-ontwikkelaars

Een bijzonder antwoord, waarin het ineens Apple er weer bij haalt als concurrent. Epic gaat er iets harder in: “De uitspraak van vandaag is een overwinning voor alle app-ontwikkelaars en consumenten over de hele wereld. Het bewijst dat Google’s app-winkelpraktijken illegaal zijn en dat ze hun monopolie misbruiken om exorbitante vergoedingen te vragen, concurrentie te verstikken en innovatie te verminderen.“

Epic stelt dat Google bereid was om miljarden dollars te betalen om alternatieve app-winkels tegen te houden. Het betaalde bijvoorbeeld ontwikkelaars om te zorgen dat ze vooral de Play Store bleven gebruiken. Epic: “Deze deals waren bedoeld om Google’s dominantie als enige app-winkel in de stad te versterken – en het werkte. Meer dan 95% van de apps wordt gedistribueerd via de Play Store op Android.”

Epic wint

Maar, de vraag is natuurlijk wat er nu gebeurt. De wet-en regelgeving moet volgens Epic worden aangepast: er moeten nieuwe wetten komen die ervoor zorgen dat Apple en Google minder macht hebben. Het heeft veel hoop in de nieuwe Digital Markets Act van de EU, die er onder andere voor is om de macht van de groten der aarde in te perken. Maar hoewel het bedrijf serieus is over de zaak, zal er ook een feestje worden gevierd: een paar jaar geleden verloor het min of meer dezelfde soort rechtszaak van Apple. Dat komt waarschijnlijk omdat het in deze rechtszaak vooral de deals waren die Google sloot met anderen, die zorgden voor de doorslag. Van Apple zijn zulke deals niet bekend. Bovendien was het hier niet een jury die bepaalde, maar een rechter.

Een rechter moet nu nog wel gaan bepalen wat er gaat gebeuren nu is vastgesteld dat Google inderdaad nogal machtig is. Epic heeft geen geld gevraagd: het wil dat appontwikkelaars de vrijheid hebben om eigen appwinkels te openen en dus ook eigen betaalsystemen te gebruiken. Met andere woorden: de ‘wat nu?’ moet nog worden bepaald door de rechter. Waarschijnlijk wordt hierover half januari meer duidelijk. Maar, tegelijkertijd wil Google dit gaan aanvechten, dus sowieso is het laatste woord hierover duidelijk nog niet gezegd.

Share this post