We denken allemaal dat het wel meevalt met onze schermtijd, tot we het ook echt gaan checken. En dat kan ook, op je smartphone althans. Sommige mensen zitten op een uurtje per dag, anderen wel 6 uur. Dat komt omdat sommige mensen het gebruiken als navigatie voor hun werk, maar ook omdat ze ‘s avonds bij het tv-kijken ondertussen ook uren zitten te scrollen op social media. Het is ongetwijfeld heel vermakelijk, maar de vraag is: is het wel gezond? Hoe veel uur op je telefoon zitten is nu echt schadelijk?
Er zijn onderzoeken die aangeven dat het moment waarop je telefoon zit erg belangrijk is. Zo is het licht van je toestel niet bevorderlijk voor je slaap. Het helpt echter al veel als je de helderheid van je scherm helemaal omlaag zet. We hebben het in dit artikel echter niet over welke momenten je op je telefoon zit, maar de hoeveelheid uren. Het zou gemiddeld een kleine 2,5 uur zijn, maar dit fluctueert erg per persoon. Het is beter als je het tot 4 uur per dag beperkt, stellen onderzoekers. Zo niet, dan kan dit gevolgen hebben voor je fysieke en je mentale gezondheid.
Iedereen kent wel die memes over mensen die zoveel op hun telefoon kijken dat ze een soort bochel onder hun nek krijgen. Toch is dat wel degelijk een mogelijk probleem: steeds naar beneden staren zorgt voor spanning in je schouders en nek. Daarnaast is het staren naar een scherm ook van invloed op de ogen. Het is niet het beste voor je ogen om veel naar schermen te kijken, ongeacht hoe hoog de felheid staat, al is een hogere felheid vaak wel minder goed.
Uit een Koreaanse studie (via Scientias) onder 50.000 tieners blijkt dat telefoongebruik na vier uur per dag sowieso schadelijk is. Het blijkt dan een grotere bron van stress te zijn en bovendien alcoholmisbruik in de hand te werken (en andere schadelijke middelen). Het zou niet alleen komen omdat bepaalde content ze gestresst maakt, maar ook omdat ze weinig vrije tijd overhouden. De hele dag op school of werk, en dan ook nog eens een halve werkdag erbij op je telefoon spenderen zorgt dat je weinig ‘vrije’ tijd overhoudt. Bovendien zit je als je op je telefoon zit vaak stil en dat is sowieso niet goed voor het menselijk lichaam: we zitten veel te veel. Waar je daar op werk of school niet echt onderuit komt, is dat in je vrije tijd natuurlijk wel anders.
Vier uur op je telefoon per dag: er zijn genoeg mensen die het bereiken. Maar ook als je je telefoon minder vaak gebruikt dan moet je je bewust zijn van de mogelijke problemen. De onderzoekers stellen dat 1 tot 2 uur per dag op de mobiel oke is, voor wat betreft de psychische en fysieke gevolgen. Sterker nog: het is beter voor je dan 0 uur op je telefoon spenderen, blijkt. Zo is het bijvoorbeeld goed voor je om contact met anderen te hebben en daar zorgt zo’n telefoon wel voor. Je kunt er ook plezier uithalen op andere manieren, maar de onderzoekers denken wel dat er voldoende begeleiding door ouders aanwezig moet zijn.
Kortom, hoe jonger je bent, hoe belangrijker die zwemvlindertjes zijn. En een tijdslimiet. Je kunt als ouders nu al een kinderprofiel maken en hierop een limiet zetten. Die hoeft dus, tenzij je dat als ouder zelf prettiger vindt, niet eens per se op 1 uur te blijven staan, stellen de onderzoekers. Als die 4 uur maar niet wordt overschreden. En ja, 1 à 2 uur is blijkbaar de sweet spot, dus waarschijnlijk is 2 uur dan een goede max. Al is het ook weer afhankelijk van wat iemand op een telefoon doet en op welk tijdstip. Een kind dat om acht uur in bed hoort te liggen, moet uiteraard geen telefoontijd van 2 uur krijgen die om zeven uur begint.
Nieuwsgierig hoeveel tijd je zelf kwijt bent op je telefoon? Je kunt dit vaak vinden onder de naam ‘digitaal welzijn’. Sommige smartphones maken ook verschillen tussen de taken die je doet en welke apps je het vaakst gebruikt. Wees gewaarschuwd: het is waarschijnlijk meer dan je denkt. En ja, ook als volwassene kun je jezelf een tijdslimiet geven: dat kan vaak zelfs per app. Nu je ook weet hoeveel uur het beste is, is het aan jou om die limiet zo in te stellen dat je vooral de vruchten plukt van je telefoon.