Hoewel 2G en 3G tegenwoordig vooral staat voor coronamaatregelen, heeft het nog steeds van ‘oudsher’ de betekenis: mobiel internetten. Het is nog steeds vrij gebruikelijk dat telefoons gebruik kunnen maken van het 3G- of 4G-netwerk, maar tegelijkertijd zijn de smartphones die op 5G kunnen surfen in opkomst. Het is zelfs zodanig in opkomst, dat Vodafone al in 2020 zijn 3G-netwerk offline haalde. Op 31 maart is ook KPN aan de beurt. 3G is dus eigenlijk al bijna end-of-life, maar hoe zit dat met 4G? Wanneer moeten we allemaal een telefoon hebben die een 5G-chip bevat?
Het startte allemaal met 1G in 1980: het werd zo nog niet genoemd, maar het was eigenlijk voornamelijk bedoeld voor telefoneren in de auto, want echt mobiel waren we toen verder nog niet. 2G verscheen in 1994 en dat heeft ervoor gezorgd dat mobiele telefoons zo populair werden. Ook hier noemden we het eigenlijk nog geen 2G, het was gewoon de mobiele telefoonlijn. 2,5G volgde eind jaren ‘90 om GPRS te kunnen gebruiken. Hierdoor konden we WAP’pen en i-mode gebruiken, waarmee je een soort van kon internetten, maar niet helemaal. Dat veranderde allemaal toen 3G rond 2001 in de lucht kwam (UMTS). Dit zorgde ervoor dat we echt konden internetten, apps konden gebruiken, enzovoort. Maar dat ging wel vrij traag, waarna 4G kwam.
4G is de opvolger van de oude standaard voor mobiel internet, 3G. Elke hogere G is weer sneller dan de vorige. 4G ging in 2013 de lucht in bij de drie grote providers van Nederland (KPN, Vodafone en T-Mobile), met de kleinere providers in 2014 en 2015. Inmiddels is 4G de volledige standaard geworden, al bieden de meeste netwerken tegenwoordig ook 5G aan. 4G is heel belangrijk geweest voor bijvoorbeeld de ontwikkeling dat we steeds vaker video gingen streamen op het internet. 5G zal waarschijnlijk vooral de bakermat zijn van internetverbindingen voor zelfrijdende auto’s en andere slimme oplossingen.
Zelfs de maan krijgt volgend jaar 4G-verbinding, dus helemaal klaar is het nog lang niet met dit netwerk. Toch kun je je afvragen, nu 5G om de hoek staat, hoe het ervoor staat. Hoe lang kunnen we nog gebruikmaken van 4G? Als we kijken naar hoe lang we 3G uiteindelijk online hebben gehouden: zo’n 20 jaar (!). Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030. Er lijkt ook nog helemaal niet te worden gesproken over het al dan niet offline halen van 4G. We zijn immers nog niet eens volledig van 3G af.
Je hoeft nu dus niet meteen naar de winkel te gaan om een smartphone te kopen die 5G ondersteunt. Waarschijnlijk hoeft zelfs je volgende smartphone over twee jaar nog niet per se 5G te ondersteunen .Tenminste, dat hangt ook van jezelf af: 4G is er dan zeker nog, maar wat wil je doen op je smartphone? Als je snel wil kunnen gamen (en games streamen), dan heb je zeker baat bij 5G, maar als je alleen af en toe een mail ontvangt op je telefoon en wat WhatsAppt, dan heb je meer dan genoeg aan het oude, vertrouwde 4G, waarvan we denken dat het echt nog wel even in de lucht blijft.