Apple heeft zijn nieuwe iPhones onthuld: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max. Het zijn vier toestellen die naast de bekende upgrade van de processor, ook allemaal hun eigen bijzonderheden kennen. De meest opvallende? De grootte van de iPhone 16 Pro Max.
Het gaat bij de iPhone 16-serie veel over AI. In de rest van de wereld staat dat voor artificial intelligence, maar bij Apple heet het Apple Intelligence. Het betekent wel hetzelfde: computerintelligentie die helpt bepaalde zaken te verbeteren. Dat is heel visueel als het om foto’s gaat: je kunt makkelijker iets uit een kiekje verwijderen. Gaat het om geluid, dan kan achteraf omgevingsgeluid worden verwijderd waardoor stemmen goed te horen zijn. Dit laatste is een functie alleen voor de Pro’s. Visual Intelligence zit op alle toestellen en hiermee geeft Apple info over wat er te zien is. AI kan ook automatisch teksten herschrijven en emoji genereren. De AI-opties zijn waarschijnlijk nog lang niet in de EU beschikbaar, omdat Apple hier worstelt met de wetgeving en de EU-regels hieromtrent afwacht.
De iPhones komen in een kwartet, maar kunnen het beste worden beschreven als twee duo’s. De iPhone 16 en 16 Plus hebben veel overeenkomsten en daarnaast de iPhone 16 Pro en 16 Pro Max. iPhone 15 Pro is 6,1 inch en iPhone 16 Pro 6,3 inch. De iPhone 16 Pro Max maakt van de 6,7 inch 15 Pro Max gehakt: die is nu 6,9 inch. Grote jongens dus. Niet alleen in inches, maar ook op andere gebieden. De Pro’s hebben de nieuwe A18 Pro-chip die is uitgerust om AI te ondersteunen. Daarnaast heeft de processor alles in huis om de lichtinval in games nog mooier te maken via ray tracing. De toestellen hebben grotere accu’s, maar hoeveel groter zegt Apple niet. Het noemde een grootste batterijduur ooit, waarbij laden ook een stuk sneller gaat met 40 Watt, in plaats van de 27 Watt die we gewend zijn.
Er werd in geruchten al veel over gesproken, maar nu is het er echt: de capture-knop. Met deze fysieke knop op de rechterzijde van het toestel kun je meteen de camera starten, er nog een keer op drukken om scherp te stellen en vervolgens een foto te nemen. De knop kan je ook helpen inzoomen wanneer je eroverheen strijkt met je vinger. Het is dus niet zomaar een knop, hij stopt meerdere mogelijkheden van bijvoorbeeld professionele camera’s allemaal in één.
De camera’s zijn ook verbeterd, waardoor die capture-knop misschien wel nog meer gebruikt wordt: de hoofdcamera is 48 megapixel, maar de ultragroothoeklens nu ook. Macrofoto’s worden met de ultragroothoeklens gemaakt en Apple belooft kleurrijkere, scherpere foto’s. Die 48 megapixel wordt gepixelbinned, waarbij vier pixels tot 1 stuk worden samengevoegd en er meer scherpte wordt gecreëerd in de foto (en er dus een 12 MP foto overblijft). Deze techniek wordt al langer toegepast, ook door de concurrentie, en zorgt voor mooiere kiekjes. Er is ook een telelens aanwezig die 5 keer optisch zoomt. Die zit nu ook op de iPhone 16 Pro, dus niet alleen op de Pro Max. Foto’s worden beter omdat je kleuren beter kunt kiezen en video’s worden beter omdat ze nu 120 frames per seconde kunnen filmen in plaats van 60.
Wil je iPhone 16 Pro kopen, dan ben je daar 1.229 euro aan kwijt. De iPhone 16 Pro Max kost 1.479 euro voor het instapmodel. De telefoons zijn er in titanium in de kleuren grijs, wit en donkergrijs, met nu ook een goudkleurige variant erbij.
De gewone iPhone 16 is natuurlijk net zo nieuw, maar komt wel met iets minder grote upgrades. iPhone 16 is 6,1 inch en iPhone 16 Plus is 6,7 inch. De telefoons bevatten de nieuwe A18-chip en dat is wel een verschil met de iPhone 15, die het moet doen met de A16 Bionic. Reken op een 30 procent snellere processor, bij games is dit zelfs 40 procent. De batterij is groter, maar hoeveel groter weten we niet.
De toestellen hebben nu twee camera’s die verticaal op de achterkant zitten in plaats van diagonaal. Het doel is dat je daarmee beter content voor de Apple Vision Pro kunt maken (stereoscopische beelden). De camera’s zijn in megapixels niet anders: 48 megapixel voor de hoofdcamera en 12 megapixel voor de groothoekcamera. Wel kun je foto’s met meer detail maken, belooft Apple. Ze zijn ook een stuk mooier bij schemerlicht, dankzij de groothoeklens die 2,5 keer meer licht krijgt. Licht is altijd een goed teken bij fotografie dus meer licht is beter.
De iPhone 16 en 16 Plus hebben ook de eerdergenoemde Capture-knop en daarnaast is het op de reguliere toestellen nieuw dat er ook een actieknop is. Die knop zit op de plek van de mute-schakelaar en geeft je de mogelijkheid om zelf een actie onder die knop te zetten, zoals een bepaalde route in Apple Kaarten of bepaalde muziek die opgestart wordt.
iPhone 16 is verkrijgbaar in vijf kleuren: zwart, wit, blauw, groen en roze. iPhone 16 kost 969 euro en iPhone 16 Plus is er vanaf 1.119 euro.
De toestellen zijn allemaal vanaf vrijdag 13 september bestelbaar en de eerste leveringen worden dan verwacht op vrijdag 20 september.