11.09.2019
Mobile

Menstruatieapps delen je gegevens met Facebook

By: Amy Swinkels

BlogMobile

Vrouwen die menstruatieapps gebruiken doen dit om bepaalde patronen of symptomen van hun ongesteldheid te herkennen, omdat ze bijvoorbeeld zwanger willen worden, of willen voorspellen hoe hun cyclus loopt.

De apps vragen om gevoelige informatie. Je zou dan ook denken dat er voorzichtig mee om wordt gegaan. Helaas blijkt niets minder waar; menstruatieapps delen de gegevens van hun gebruikers met derde partijen. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse privacy-organisatie Privacy International. De organisatie onderzocht de zes populairste menstruatieapps. Op één na, deelden ze allemaal de gevoelige informatie met niemand minder dan Facebook.

Nog voor het privacybeleid

Het betreft onder andere de twee grootste android-apps voor menstruatie; Maya en MIA met respectievelijk 5 en 2 miljoen gebruikers.

Apps zoals Maya willen dat je veel informatie met ze deelt. Zodra je de app opent, krijgt Facebook al informatie door. Van die simpele notificatie alleen al weet Facebook dat je; waarschijnlijk een vrouw bent, menstrueert en dat je mogelijk een baby probeert te krijgen of dit juist probeert te vermijden. Maya begint zelfs met het delen van je gegevens vóórdat je instemt met het privacybeleid.

Medische data

Medische data is de meest gevoelige data die je maar verzamelen kunt. En de menstruatieapps vragen aardig wat informatie van vrouwen; zo willen ze naast je cyclus ook weten over je fysieke klachten zoals pijn en misselijkheid, en je acné. Daarnaast vragen ze ook naar je anticonceptie, je seksleven en je humeur. Al die informatie maakt adverteerders blij, want door te weten wat je humeur op welk moment is kunnen ze je op het ‘juiste’ moment targeten voor producten zoals supplementen

Het delen van de data stopt ook niet bij Facebook, het wordt ook gedeeld met AppsFlyer; een SaaS mobile marketing analyse platform.

Ethisch gezien verwacht je van je dokters, zoals bijvoorbeeld je gynaecoloog dat ze de informatie die je met hen deelt, geheim houden.

Beloftes

Facebook zegt dat het een gesprek zal aangaan met de apps en onderzoekt of er regels zijn overtreden. Het social media netwerk geeft aan dat het al systemen heeft om informatie als wachtwoorden, telefoonnummers en BSN-nummers uit verzamelde informatie weg te filteren. De developer van Maya, de grootste menstruatieapp, zegt zelf dat ze de datadeling met Facebook met een update te verwijderen. Echter hebben ze niks gezegd over hun intenties voor de data die ze delen met AppsFlyer. Als ze daar niks in veranderen, is het natuurlijk een loze belofte.

Wil je toch een menstruatieapp gebruiken? Dan kun je het beste Period Tracker gebruiken. Van de 6 onderzochte apps, deelde alleen zij helemaal geen data met Facebook.

Share this post