OnePlus maakt al jaren geweldige smartphones: het heeft biedt een fijne Android-schil, fotografie zit vaak goed en de telefoons zijn ook nog mooi om te zien. Dat het merk de afgelopen jaren wat minder spannend is geworden omdat het wat minder hoog inzet op zijn community is jammer, maar die geweldige smartphones maakt het nog steeds, zo blijkt na een paar weken met OnePlus 12.
Er zijn twee dingen die meteen opvallen aan OnePlus 12: zijn gemarmerde look, die we niet vaak hebben gezien bij een smartphone. Alle reden om een doorschijnend hoesje te kiezen, want dit bijzondere uiterlijk wil je blijven zien. Het is eigenlijk bijna zonde om er een hoesje omheen te doen, ware het niet nog meer zonde wanneer je niet-hoesdragende smartphone een keer uit je handen valt. In ieder geval is dat gemarmerde groen erg mooi, juist omdat het wat matter is gelaten.
Daarnaast valt nog iets op, maar daarvoor moet je het toestel eerst aandoen: het 6,82 inch scherm, dat ververst op 120 Hertz en een resolutie heeft van 3168 x 1440 pixels. OnePlus voert de boventoon sinds het vorig jaar met zijn vouwbare OnePlus Open kwam met een hoge helderheid en dat laat het niet los: OnePlus 12 heeft een scherm van tot 4500 nits. Dat is enorm fel en heel gewenst: zo kun je het toestel ook goed gebruiken onder zonnige omstandigheden, al hebben we dat niet kunnen testen, omdat we besloten om deze telefoon die volgens OnePlus ‘inspired by nature’ is ook maar de echte natuur in mee te nemen: de ruige kou van Noorwegen.
De flinke batterij van 5400 mAh hield zich prima in -17 graden Celsius. Moest ie wel worden opgeladen, dan was dat binnen een mum van tijd gedaan: OnePlus staat erom bekend heel snel te kunnen laden met SuperVOOC en dat doet hij rap. Is hij helemaal leeg, dan is hij weer vol in een half uur: iets dat Samsung tot op heden nog niet lukt. Daarnaast heeft het merk draadloos laden weer toegevoegd, waardoor je ook zonder de USB-C-poort te gebruiken toch kunt laden.
OnePlus 12 haalt duidelijk veel van zijn kracht uit de processor die voor dit vlaggenschip is gekozen: een toekomstbestendig exemplaar, want het is de nieuwste Snapdragon 8 Gen 3, de standaard voor huidige vlaggenschepen, getuige het feit dat Samsung deze ook in zijn vorige week aangekondigde Ultra heeft gestoken. OnePlus 12 is duidelijk lekker snel: niet alleen met opladen, maar ook met veel activiteiten tegelijk ondernemen en efficiënt omgaan met zijn energie. Het toestel is er in een versie met een werkgeheugen van 12 GB en 16 GB en 24 GB zijn zelfs mogelijk: iets wat we zelden zien op een smartphone.
Kortom, als deze smartphone moet ‘smartphonen’, dan doet hij dat heel goed, maar telefoons worden natuurlijk ook als camera’s gebruikt: hoe zit het daarmee? Met een 50 megapixel hoofdcamera, een periscoop-zoomlens van 64 megapixel (3x optische zoom) en een 48 megapixel groothoekcamera doet het ook op cameragebied niet onder voor de rest. Het werkt nog altijd samen met Hasselblad en je kunt er dan ook voor kiezen om je foto’s een soort Hasselblad-watermerk te doen, dat wat ons betreft een nogal intense belevenis die je foto geen goed doet: gelukkig kun je het ook uitzetten.
OnePlus weet snel een goede foto te schieten en dat is handig, want als je kat weer eens iets geks doet, dan wil je daar als de kippen bij zijn. Daarnaast lijkt het er ook op dat OnePlus het rood een beetje uit de foto’s heeft gehaald: eerdere toestellen konden het rood soms wat overdreven: misschien omdat het logo van het merk rood is? In ieder geval is die warmte er een beetje uit: het zit er nog wel wat in, maar niet meer zo hevig als eerder, lijkt het. In ieder geval is het een fijne camera om foto’s mee te maken, maar ook inzoomen doet hij niet onverdienstelijk: je kunt extreem verre objecten heel goed dichtbij halen (ook handig als je iets moet lezen dat eigenlijk te ver weg is).
De Android-schil van OnePlus, OxygenOS, werkt goed, de camerasoftware doet het prima en het is niet moeilijk om snel een goede foto te maken en deze te delen. OnePlus 12 is daarnaast ook nog een toestel waarop je prima kunt gamen, want hij wordt misschien niet in de markt gezet als gametelefoon: zijn specificaties laten zien dat hij zich goed redt met race-games, shooters en andere spellen die wat meer vergen dan het gemiddelde Wordfeud. We zijn erg positief: is er ook iets minder positiefs te noemen? Zeker: de ondersteuning van 4 OS-updates en 5 jaar beveiligingsupdates valt wat tegen, vergeleken bij de concurrentie, die inmiddels op 7 jaar zit.
Los daarvan zijn we erg te spreken over dit toestel, waarvan het instapmodel wel een flinke prijsverhoging van 100 euro heeft gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Het is zeker geen koopje, maar het is tegelijkertijd veel telefoon voor je geld. OnePlus 12 slaat wat ons betreft een homerun met zijn nieuwe toestel: het is een heel goede smartphone en een geduchte tegenstander voor Samsungs S24-lijn.
OnePlus 12 heeft een adviesprijs van 949 euro voor de variant met 12GB werkgeheugen en 256GB opslag. Het toestel is te koop vanaf 6 februari 2024.