31.05.2021
Mobile

Spraakberichten op WhatsApp: haat of liefde?

By: Irene Boskma

BlogMobile

Je hebt twee soorten mensen: zij die houden van spraakberichten en zij die het haten. Ga maar eens na in je eigen omgeving: de meningen zijn nogal verdeeld en soms zelfs ronduit fel. Zo ken ik een voorbeeld van iemand die boos werd omdat hij een spraakbericht ontving en bot reageerde met ‘daar heb ik echt geen zin in om af te luisteren’. Voor beide kampen voel ik trouwens wel iets. Spraakberichten kosten nu eenmaal meer moeite om te beluisteren en beantwoorden dan het sturen van een paar appjes. Maar je kunt wel meer vertellen in ‘een voice’ en hoeft geen overloos lange teksten te tikken. Bovendien is de nieuwste update van WhatsApp voorzien van verschillende snelheden voor spraakberichten.

Spraakberichten in WhatsApp sneller afspelen

Of je nu een hater bent of juist houdt van spraakberichten: je kunt ze sinds vorige week in ieder geval een stuk sneller afspelen. Een update waar gebruikers blij mee zijn. Want sommige verhalen zijn misschien wat langdradig of je hebt gewoon niet veel tijd (of zin) om te luisteren. Nu kies je zelf gewoon in welke snelheid je het bericht beluistert. En daarin heb je drie keuzes: regulier, 1,5 keer of 2 keer zo snel. Ik heb alle opties geprobeerd maar vind het al snel niet meer te volgen als ze sneller worden afgespeeld. Maar misschien is dat gewoon een kwestie van wennen. Je stelt dit trouwens niet standaard in, maar ziet naast het spraakbericht de optie verschijnen.

<em>Spraakberichten sneller afspelen? Kies zelf de snelheid door erop te klikken.<\/em>
Spraakberichten sneller afspelen? Kies zelf de snelheid door erop te klikken.<\/em>

Nadelen

  • Als je geen oortjes in hebt moet je je telefoon aan je oor houden of op speaker zetten om een bericht af te luisteren. En het is ook vrij lastig om iets in te spreken als je -ik noem maar een dwarsstraat- in een kantoorruimte zit.
  • Terugscrollen in eerder verzonden of ontvangen appjes is gemakkelijk, voor spraakberichten is dat lastiger. Als je niet direct reageert moet je vaak de voice opnieuw beluisteren omdat je misschien niet meer exact weet wat de ander heeft gezegd. Belangrijke berichten kun je trouwens markeren met een ster om ze snel terug te vinden.

Wat ons betreft hebben audioberichten/spraakberichten/voiceberichten (streep door hoe jij ze niet noemt) meer voordelen dan nadelen. Het is misschien even wennen en ze hoeven echt niet altijd, maar het kan reuze handig zijn.

Voordelen en nadelen van spraakberichten

Er zitten voor- en nadelen aan spraakberichten en of jij ze prettig vindt is heel persoonlijk. Heb je er uit principe iets tegen? Schrijf het niet meteen af en probeer het eerst eens zelf uit. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

  • Een spraakbericht is heel persoonlijk. Je hoort iemand stem en dat maakt het veel minder afstandelijk dan een appje. Bovendien kun je reageren wanneer het jou uitkomt, met een appje of je stuurt een voicebericht terug.
  • Je kunt gemakkelijker een langer verhaal vertellen. Een ellenlange app schrijven is niet nodig als je het liever vertelt. Hierin kun je bovendien emotie kwijt, wat toch lastiger is in een appje.
  • Tijdens het afluisteren of opnemen van een spraakbericht heb je je handen vrij om iets anders te doen. Dat lukt je niet bij het tikken van een appje.
  • Spraakberichten geven ruimte voor nuance. In een appje kun je al snel anders, botter of bozer bijvoorbeeld, overkomen dan je bedoelt. Dat probleem heb je niet bij gesproken berichten.

Share this post