Wie in de buurt van de Nederlands-Duitse grens woont, weet dat het nogal vervelend kan zijn als je aan het bellen bent en de verbinding wegvalt. Soms valt je signaal zelfs al weg voordat je de grens over bent. T-Mobile liet eerder deze week al weten aan een oplossing te werken en nu maakt Vodafone bekend hier ook mee bezig te zijn. Binnenkort kun je overal bellend de grens tussen Nederland en Duitsland over (en terug) zonder dat de verbinding wordt verbroken of er door de providers extra kosten worden berekend.
De ‘internationale hand-over’ werkt al op een aantal grenslocaties met Duitsland bij Aken, Roermond en Kerkrade. Binnen een aantal weken met het in de hele grensstreek met Duitsland mogelijk zijn. Daar profiteren veel Nederlanders van die in de buurt van de grens wonen. Overigens zijn beide providers ook bezig met eenzelfde traject voor de grens met België.
Op dit moment wordt een telefoonverbinding verbroken nadat je de grens bent gepasseerd omdat je dan het signaal met het netwerk verliest. In de grensstreken gebeurt dat soms ook al wanneer je je in de buurt van de grens begeeft. Wie opnieuw wil bellen moet dan eerst wachten tot de telefoon een nieuw netwerk heeft gevonden. Vodafone zorgt er nu voor dat het Duitse Vodafone-netwerk het gesprek overneemt terwijl je aan het bellen bent en de verbinding dus niet verbroken wordt. Hetzelfde geldt voor de grens tussen Duitsland en Nederland. Voor klanten van T-Mobile gebeurt dat op dezelfde manier.
Je kunt bellend de grens over als je een 2G of 3G spraakverbinding hebt opgezet. Op veel plaatsen aan de grens wordt je 4G spraakverbinding voor Vodafone klanten overgezet op het 3G of 2G netwerk, nog voordat je het signaal verliest. Zo kun je gewoon bellend de grens over. T-Mobile doet dit op dezelfde manier. Mocht je toch zelf de verbinding verbreken dan gaat het toestel op zoek naar het Duitse netwerk. Uiteindelijk moeten ook 4G en 5G sessies grensoverschrijdend worden. En dan niet alleen voor bellende klanten, maar ook voor datatoepassingen. Dat is ideaal en ook cruciaal voor bijvoorbeeld logistieke transportsystemen in de toekomst, zoals de zelfrijdende auto.