22.03.2024
Mobile

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

By: Jeroen de Hooge

BlogMobile

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel heeft Apple het maar druk met al die regelgeving, rechtszaken en boetes.

Het Amerikaanse bedrijf Apple wordt in zijn thuisland aangeklaagd in een antitrust-rechtszaak. Het gaat daarbij om de manier waarop Apple de iPhone zodanig dichttimmert dat het te machtig wordt. Zo zou Apple de prijzen opdrijven voor zowel de consument als de ontwikkelaar en zorgen dat mensen erg afhankelijk worden van hun iPhone. Soms zorgt Apple ervoor dat ontwikkelaars bepaalde delen van de telefoon niet kunnen bereiken, om zo concurrentie tegen te houden en het bij zichzelf te houden.

Whack-a-Mole

De staat zegt: “Apple gebruikt zijn monopolie-macht om meer geld van consumenten, ontwikkelaars, content creators, artiesten, uitgeverijen, kleine bedrijven en retailers te krijgen, naast andere zaken.” Dat zijn geen malse woorden, en daar blijft het ook niet bij: “Jarenlang heeft Apple op bedreigingen van de concurrentie gereageerd door een reeks ‘Whac-A-Mole’ contractuele regels en beperkingen op te leggen die Apple in staat hebben gesteld hogere prijzen te vragen van consumenten, ontwikkelaars en ontwerpers hogere vergoedingen op te leggen en concurrerende alternatieven van rivaliserende technologieën te smoren.”

Om het nog wat meer kracht bij te zetten zijn er voorbeelden toegevoegd. Zo zou Apple het super-apps, die meerdere verschillende apps in een zijn, moeilijk maken. Ook worden cloudstreaming-apps geblokkeerd om zo te zorgen dat er geen duurdere hardware nodig is. Maar ook het RCS-verhaal van Google komt voorbij, omdat Apple de kwaliteit van berichten tussen iPhone en Android zou dwarsbomen. Ook blokkeert het derde partijen van het maken van een digitale portemonnee en laat het smartwatches buiten de iPhone aanzienlijk minder functies op iPhones hebben.

Apple vindt het gevaarlijk

Apple heeft gereageerd op het nieuws en zegt dat de rechtszaak bedreigt wat Apple is en welke principes zijn producten bijzonder maakt in zeer concurrerende markten. “Als dit succesvol is, zou het ons vermogen om het soort technologie te maken dat mensen van Apple verwachten – waarbij hardware, software en diensten elkaar kruisen – belemmeren. Het zou ook een gevaarlijk precedent scheppen, waardoor de overheid de macht zou krijgen om zich te bemoeien met het ontwerp van de technologie van mensen. We zijn van mening dat deze rechtszaak onjuist is, zowel wat de feiten als de wet betreft, en we zullen ons er krachtig tegen verdedigen.”

Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Wel is het een schok in de techwereld. Niet zozeer omdat Apple geen monopolie zou hebben, want het is wel duidelijk dat het erg machtig is en vaak de mazen van de wet opzoekt om toch te blijven doen wat het doet. Het is vooral dat de Verenigde Staten, het thuisland van het bedrijf dat vroeger eerder beschermend optrad naar het merk, nu in de aanval gaat. We zijn benieuwd of Apple strijdbaar blijft en wat straks de oplossing zou zijn, mocht een rechter het inderdaad eens zijn met de overheid.

Share this post