Het leven van een reiziger is er een stuk makkelijker op geworden sinds mobiele data in EU-landen net zo kan worden gebruikt als in Nederland. Maar, dat wil niet zeggen dat we allemaal ineens ongelimiteerd data hebben. Zo zorg je ervoor dat je ook aan het eind van de maand nog data over hebt.
Sommige telefoons hebben de optie om je te vertellen wanneer een app in de achtergrond nogal veeleisend blijkt te zijn. Spotify is hier een goed voorbeeld van, maar ook social media. Die staan vaak in de achtergrond open om te controleren op updates, terwijl je in vele gevallen echt niets essentieels mist als de app uit is. Je kunt veel sites ook zelf in de browser bezoeken, dus als je echt op je data wil besparen, dan schakel je die datahongerige apps even uit. Zorg ook dat je regelmatig alle openstaande apps afsluit.
De meeste mensen weten wel dat ze via Netflix alvast wat kunnen downloaden, zodat ze in het vliegtuig ook in vliegtuigmodus toch nog wat te kijken hebben. Heel slim, maar bedenk je goed dat dit ook met andere apps kan. Het beste voorbeeld voor vakantiegangers is Google Maps. Je kunt thuis alvast op je wifi een offline kaart downloaden van het gebied waar je naartoe gaat. Zo kun je ook zonder internet toch nog je weg naar je hotel, camping of Airbnb vinden.
Het kan wat aanstellerig overkomen, maar als er op een plek veel data wordt gebruikt, dan is het wel in een restaurant. Je moet vaak toch even wachten en hoewel praten met je partner of familie heel gezellig is, zijn er altijd die momentjes dat je even alleen zit of dat je graag iets wil opzoeken in een discussie. Zorg dus dat je aan je ober meteen de wifi-code vraagt, want bij veel restaurants is dat geen enkel probleem
Dat je je ‘Nederlandse’ data in andere EU-landen gratis net zo kunt gebruiken als thuis, dat is nog steeds een van de betere politieke beslissingen van de laatste jaren. Maar, check altijd goed waar dit wel en niet kan. Telefoonproviders hebben vaak op hun website een lijst met welke landen behoren tot het ‘gratis’ gebied. Controleer meteen even wat er gebeurt op het moment dat je data toch op is, want bij de ene provider ga je dan gratis over op 3G, terwijl een ander alleen nieuwe bundels aanbiedt met alle kosten van dien.
Even met elkaar wat vakantiekiekjes en -video’s delen via Whatsapp, of die talloze groepsapps waarin iedereen maar gifjes blijft rondsturen: als er iets is dat data vreet, dan is het WhatsApp. Het sociale platform biedt echter binnen zijn instellingen de mogelijkheid om filmpjes en foto’s niet standaard te downloaden zodra ze binnenkomen. Pas als jij erop tikt en daarmee dus toestemming geeft, zal het filmpje downloaden. Graag dus pas doen als je zeker weet dat je op de wifi zit.
Met deze tips kun je al een heleboel besparen op je roamingkosten, zonder dat je je een x aantal GB’s per dag hoeft op te leggen (wat wel op veel telefoons mogelijk is). Het helpt echt om je voor je op reis gaat even in je telefoon te verdiepen. Niet alleen in je provider om te weten waar je mag roamen, maar ook op je telefoon zelf. Zo kun je snel de instellingen vinden om roaming volledig uit te zetten als je uit het vliegtuig komt. Goede reis!