04.08.2022
Mobile

​Waarom je nog niet in de trein kunt inchecken met je telefoon

By: Laura Jenny

BlogMobile

Google Wallet is in Nederland uitgerold en daarmee kun je in het OV inchecken met je telefoon. Technisch gezien, want in de praktijk is het nog steeds niet mogelijk om je telefoon in te zetten. Dit is waarom het na al die jaren nog steeds niet mogelijk is om met je telefoon in te checken in het openbaar vervoer.

OVpay

Vandaag werd bekend dat er wel nog wordt gewerkt aan de mogelijkheid, maar dat dit nog langer gaat duren. Er is een landelijke organisatie opgericht om deze innovatie werkelijkheid te maken, namelijk OVpay. Het plan is om het net zo uitgebreid te maken als in de underground van Londen. Het metrosysteem daar staat reizigers toe om niet alleen met hun OV-kaart (Oystercard) in te checken, maar ook met hun smartphone of zelfs gewoon direct met hun creditcard of betaalpas.

Het idee is dat dat in de toekomst ook in Nederland kan. Tenminste, eigenlijk was het plan om dat al deze zomer mogelijk te maken, maar het project heeft vertraging opgelopen. Volgens OVpay is dat om zeker te stellen dat alles werkt, wat impliceert dat er bij tests naar voren is gekomen dat alles dus nog niet goed werkt. De nieuwe datum is 2023, al is het zodanig geformuleerd dat het ook 31 december 2023 kan worden tot we met de nieuwe methodes kunnen inchecken.

Dag OV-chipkaart

Aan de andere kant is het niet zo makkelijk als het klinkt: je kunt niet softwarematig iets aanzetten waardoor de poortjes ineens ook andere kaarten en smartphones accepteren. Hiervoor moeten er 60.000 scanpalen worden aangepast. In een paar regio’s zijn de paaltjes al zo ver: zo kun je in de Zaanstreek en in de Gooi en Vechtstreek al in- en uitchecken met een betaalpas. Dat kan onder andere bij busvervoerders.

Hoewel bussen, trams en metro’s belangrijke vormen van OV zijn, is in Nederland ook de trein een extreem veelgebruikt vervoermiddel. Echter is NS ondertussen met heel andere plannen bezig. Dat voert nu namelijk een proef uit waarbij je op basis van je locatie via je GPS op je telefoon reist. Ook hier check je in en uit met je mobiele telefoon, maar wordt door GPS-informatie gecheckt hoe je reist.

Veel OV-initiatieven

Het nadeel van deze app is dat mensen er niet altijd even happig op zijn om hun locatie met bedrijven te delen, ook als bedrijven beloven dat deze alleen voor bepaalde doeleinden wordt gebruikt en verder veilig is. Het voordeel is wel groot: als je vergeet uit te checken, dan ziet de app dat, waardoor je zelf niets hoeft te doen.

Daarnaast zijn er nog meer initiatieven, waardoor er extra behoefte is aan één enkele manier via OVpay. Samsung heeft bijvoorbeeld voor mensen met een Vodafone- of KPN-abonnement opengesteld dat je kunt inchecken met de achterkant van je telefoon. Zij doet dit in samenwerking met ov-chipmobiel.nl. Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB heeft een contract met het bedrijf Revenue Collection Systems Nederland om inchecken met smartphone, bankpas en creditcard mogelijk te maken.

Vertraging: past wel bij het OV

Kortom, de wereld van in het OV reizen zonder dat fysieke OV-chipkaartpasje is een interessante wereld, maar ook eentje waarin enorm veel spelers allemaal zelf het wiel proberen uit te vinden (of af te kijken in het buitenland). Het is te hopen dat bijvoorbeeld OVpay straks werkelijk op alle openbaar vervoersmogelijkheden in Nederland van toepassing wordt en al die initiatieven zich bundelen, zodat je bij het reizen door heel Nederland straks niet alsnog vijf apps nodig hebt.

Het is misschien wat gewoontejs geworden: vertraging in het OV. Maar deze vertraging van OVpay is niet ideaal. Het begint voor reizigers inmiddels wel erg lang te duren voordat we die OV-chipkaart definitief gedag kunnen zeggen.

Share this post