De ACM heeft deze week de nieuwste versie van de Telecommonitor gepubliceerd. Het rapport over het gebruik van mobiele- en andere telecomdiensten in Nederland. Het zal niemand echt verbazen dat we, vergeleken met voorgaande jaren, weer minder vaste belminuten en sms’jes geproduceerd hebben. Het (mobiel) datagebruik blijft daarentegen, maar ook dat is geen verrassing te noemen, gestaag doorstijgen.
Kijkend naar de afgelopen drie jaar (van begin 2019 tot eind 2022) is het aantal belminuten via de vaste lijnen zelfs gehalveerd, van 2,8 miljard naar amper 1,4 miljard. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat de vaste telefoonlijnen helemaal verleden tijd zijn, zou je denken. Toch telt Nederland nog altijd meer dan 4,5 miljoen vaste telefoonaansluitingen. Een jaar geleden waren dat er nog iets meer dan 5 miljoen.
Appen heeft sms’en al lang ingehaald. In 2022 werden nog zo’n 1,8 miljard sms’jes verzonden. Daarbij worden natuurlijk ook de ‘automatische’ sms-berichten meegeteld. Denk aan verificatiecodes en dergelijke. Die jaar geleden, in 2019 werden in Nederland nog ruim 3,3 miljard sms’jes verstuurd.
Leuk is ook om even te kijken naar de beginjaren van WhatsApp. De chatapp werd weliswaar in 2009 al gelanceerd, maar pas toen we massaal ‘grote’ databundels namen – na de introductie van 4G (2014/2015) – werd ‘appen’ echt populair. In 2014 verstuurden we in Nederland nog zo’n 4 miljard sms’jes. Dat valt mij, vergeleken met vijf jaar later (2019) nog best mee en het geeft aan de ‘teloorgang’ van sms de afgelopen drie jaar eigenlijk sneller gegaan is dan in de vijf jaar daarvoor.
Hoewel er nog steeds mensen zijn – ik ken ze ook wel hoor – die nog zonder mobiele databundel de dag doorkomen, blijven we met z’n allen steeds meer mobiele data verstoken. In 2021 was dat in totaal 1.258 Petabyte.
Vorig jaar kwam daar nog eens ruim 30 procent bij en steeg het mobiele datagebruik naar 1.637 PB. Ter vergelijk: in 2014 werd in Nederland 64 Petabyte mobiele data verbruikt. Dat is amper 4 procent van het dataverbruik in 2022.
Al jaren wordt gewaarschuwd voor het feit dat de voorraad mobiele nummers op dreigt te raken. De ongebruikte voorraad schommelt dan ook al jaren rond de 10 procent. Eind 2022 was 89 procent van alle beschikbare 06-nummers – de reeksen die voor mobiele telefonie gereserveerd zijn – uitgegeven. De ACM adviseert nu dan ook om 06760-nummers beschikbaar te maken voor mobiele telefonie. Die nummers zijn bestemd voor toegang tot internet voor bepaalde diensten maar worden niet meer gebruikt.
Ook de vraag naar telefoonnummers die gebruikt worden voor slimme apparaten, groeit flink. In 2022 werden hiervoor – denk aan alarmsystemen, slimme rookmelders en andere systemen die online informatie kunnen delen – 37 procent meer nummers uitgegeven dan in 2021. Van de 100 miljoen beschikbare nummers is nu nog iets meer dan de helft (ruim 52 miljoen) beschikbaar.