27.12.2021
Mobile

​We smsen en bellen wéér minder, maar data gaat door het dak

By: Laura Jenny

BlogMobile

Je zou denken dat we door het thuiswerken vaker de telefoon pakken om te bellen, maar dat doen we in ieder geval niet op de traditionele manier. In het derde kwartaal van 2021 hebben we weer minder gebeld: het daalde met 5 procent naar 11,6 miljard minuten. Sms’jes zijn ook weer gedaald: er werden in totaal 546 miljoen sms’jes gestuurd. Hoe dat komt? Dat komt allemaal door data en wifi.

Sms’en en bellen

Veel mensen bellen allang niet meer via de lijn, maar kiezen ervoor om bijvoorbeeld binnen WhatsApp te bellen, een Zoom-vergadering op te zetten of überhaupt niet te bellen. We leven inmiddels in een samenleving die zo gewend is om in tekst te communiceren, of anders een voiceje te sturen, dat bellen inmiddels een veel te directe aangelegenheid is. Onder jongeren tussen 18 en 30 jaar schijnt zelfs 40 procent bel-angst te hebben.

In het derde kwartaal van 2021 hebben we 346 petabyte aan mobiele data verbruikt. Dat is zoveel dat het moeilijk is voor te stellen, maar het is in ieder geval 31 procent meer dan een jaar eerder. Dat is een gigantische stijging. Verrassend ook, want door het vele thuiswerken en de andere coronamaatregelen zou je verwachten dat we vooral met onze smartphones op de wifi online zijn in plaats van via data. Tegelijkertijd wordt data juist veel ingezet om bijvoorbeeld een wifi-hotspot te maken, mocht je in een parkje of op het strand werken.

Mobiele aansluitingen

In ieder geval zijn we er niet minder mobiel op geworden: het aantal mobiele aansluitingen steeg naar 22,9 miljoen stuks en dat is 1,3 procent meer dan het kwartaal ervoor, zo blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt. Nog steeds zijn er drie grote providers die de scepter zwaaien, namelijk KPN en T-Mobile met beide ongeveer een derde van de markt en VodafoneZiggo met eenvijfde.

De ACM heeft ook cijfers gedeeld over het aantal huishoudens dat over is op glasvezel. Deze kabels die sneller internet kunnen leveren zijn nu tot de meterkast aangesloten van zo’n 4,26 miljoen huishoudens. Hiervan heeft nog niet eens de helft ook echt een glasvezelabonnement om het te gebruiken. Hoewel dat meer is dan het kwartaal ervoor, gaat het niet heel hard met de afname van glasvezelabonnementen: het waren er maar 18.000 meer.

Smarthome

Wat ACM vooral vindt opvallen, dat is de enorme stijging in het aantal mobiele aansluitingen voor apparaten die geen smartphone of tablet zijn: “Het aantal mobiele aansluitingen voor apparaten is in het derde kwartaal gestegen naar ruim 8,8 miljoen. Dit zijn aansluitingen voor bijvoorbeeld rookmelders, alarmsystemen, auto’s en slimme energiemeters, die via mobiel internet data uitwisselen met digitale beheerssystemen.” Vooral de slimme energiemeters zijn een logische reden voor de groei: we blijken daar in Nederland namelijk fan van te zijn. Wat betreft overige smarthomegadgets zijn we wat minder vooruitstrevend dan je zou verwachten.

Share this post