Nadat de omstreden wetten SOPA en PIPA in de Verenigde Staten niet zijn doorgevoerd, verbaasde iedereen zich over het feit hoe internetters indirect gezamenlijk deze wetten hebben tegengehouden. Lamar Smith is de man die SOPA heeft ingebracht in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Nu deze Republikein SOPA drie keer in korte tijd heeft voorgesteld maar het er niet doorheen kreeg, komt hij uiteraard met iets nieuws waar hij deels verantwoordelijk voor is, namelijk The Intellectual Property Attache Act (TIPAA).
Deze wet, The Intellectual Property Attache Act, geeft meer kracht aan IP-adressen. Volgens TechDirt zoekt Lamar Smith naar manieren om toch elementen van SOPA ingevoerd te krijgen. Dit doet hij door bepaalde onderdelen los te koppelen en deze bij te voegen bij andere nieuwe wetsvoorstellen, zodat er minder de nadruk op komt te liggen. Mensen die werken met buitenlandse overheden zullen de ip-regels kunnen uitbreiden en het Amerikaanse copyright afdwingen in de gehele wereld. Een uitbreiding van het ip-recht zou hun werk gemakkelijker maken.
In principe was deze uitbreiding ook een onderdeel van SOPA, maar nu is het een tikkeltje erger. Het wetsvoorstel creërt zijn eigen vorm van jurisdictie (USPTO) met een nieuw agentschap die als rol heeft ‘om de intellectuele eigendomsrechten van Amerikaanse burgers te beschermen’. Het nadeel van deze wet is ook dat de invloed zo sterk is dat ook andere landen te maken krijgen met deze wet, terwijl het ook bedoeld had kunnen zijn als stimulatie voor andere landen om ook ip-regels in te voeren.
Niemand wist iets over dit wetsvoorstel, maar nu is het te laat. Inmiddels is het wetsvoorstel al verschenen voor de commissie, die gaat kijken of het wetsvoorstel toe te passen is. Ze hoeven geen stemming te doen om de wet in te voeren. Ook eventuele wijzigingen hoeven ze niet te laten aanpassen. Wat nog zorgwekkender is, is dat Republikein Darrell Issa, die verdediger is van het internet en overtuigd SOPA-hater, nu ineens sponsor is van het wetsvoorstel. De reden dat hij dit steunt, is omdat het ‘Amerikaanse personen en bedrijven helpt die inbreuk ervaren op intellectuele eigendomsrechten in bepaalde andere landen’. Hij beweert echter in actie te komen als het wetsvoorstel wazige ip-uitzonderingen heeft.