Tekst, foto’s en video. Er komt een ongekende hoeveelheid nieuws en informatie op ons af. Soms indringend, soms teder, soms schokkend en soms niet waar. Want niet alleen social media is in de ban van fake news, ook de reguliere media doen in alles mee. In 2020 staat de wereld letterlijk in brand.
En overal op de wereld brengen fotografen, journalisten en bloggers de wereld in beeld met alle denkbare middelen die tot hun beschikking staan. Voor mij persoonlijk blijft beeld het meest krachtige medium. ‘One shot’, een druk op het knopje van je camera (of smartphone). En soms pas bij het terugkijken van al die foto’s zie je ze er tussen staan, beelden die je beetpakken, een foto die eigenlijk alles verteld. Zonder tekst, zonder beweging, het beeld alleen is voldoende.
Tot de voorhoede van het nieuws en beeld behoren zeker de fotografen van Associated Press (AP) die in de verste uithoeken van de wereld deze met hun camera vastleggen.
In een jaar waarin alles anders is legden deze fotografen in 2020 een wereld in nood vast. Een 64-jarige vrouw die haar stervende man in een COVID-19 afdeling knuffelt, de verschrikkingen in een vluchtelingenkamp in Lesbos, gehuld in vlammen en demonstranten, woedend over de dood van George Floyd. En natuurlijk in die verste uithoeken is er ook het coronavirus dat geen grenzen kent.
Het is de wereld die fotografen van Associated Press dit jaar hebben vastgelegd. Catastrofes – natuurlijke en onnatuurlijke rampen, gewelddadige en niet-gewelddadige conflicten. De foto van het jaar moet nog worden gekozen, ook al is die keuze bijna niet te maken. En dan is er die ene doto, one shot, klik, een tachtigjarig stel in Spanje geeft elkaar een kus gekleed in plastic. Dat beeld gaat nooit meer weg.
Bekijk hier alle beelden op de website van AP News.
Header: PxHere – CC0 Publiek domein