Apple heeft als poortwachter extra de aandacht van Europa. De Europese Commissie is eerder dit jaar met nieuwe wetgeving gekomen in de vorm van de Digital Markets Act en het eerste bedrijf dat dat flink zal voelen is Apple. Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.
Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor Mededinging bij de EU, heeft gezegd dat de voorlopige conclusie van een onderzoek van de EU naar Apple aantoont dat het techbedrijf appontwikkelaars tegenwerkt. Als je als appmaker wil communiceren met klanten, dan wordt dat bijna onmogelijk gemaakt in de App Store. Dit is niet positief voor de ontwikkeling van apps, maar vooral kunnen Europese burgers de appmakers dus ook niet goed bereiken terwijl dat soms erg belangrijk kan zijn.
🚨 BREAKING: The EU vs. Apple legal fight is HEATING UP. They suspect Apple is breaching the Digital Markets Act (DMA) and open a new investigation. Here's what you need to know:
➡ Today, the EU Commission announced:
1. it's preliminary view that App Store rules are in breach… pic.twitter.com/4h0sE2U1kq— Luiza Jarovsky (@LuizaJarovsky) June 24, 2024
De EU zou graag zien dat appmakers minder afhankelijk zijn van Apple. Daarom moest het ook de deuren opzetten voor andere appwinkels binnen het ecosysteem van Apple. Apple zegt op zijn beurt dat het diverse veranderingen heeft toegebracht en dat het overtuigd is dat deze aanpassingen zorgen voor een appwinkel die aan de wet voldoet. De EU meent van niet: binnen de App Store moeten ontwikkelaars gebruikers kunnen laten weten dat ze niet per se een abonnement op de app hoeven te nemen, maar dat dat ook direct kan. Dat scheelt waarschijnlijk geld, omdat er geen grote tussenpersoon meer is. Daar is echter niet iedereen het mee eens. De EU stelt dat appmakers nog geen toestemming hebben om binnen hun apps een alternatief aanbod te tonen of h
Hoewel er pas over een jaar een uitspraak met de hoogte van de boete wordt verwacht, hangt Apple dus heel wat boven het hoofd. Zoveel, dat het alvast heeft bedacht zijn net aangekondigde Apple Intelligence (AI) niet naar Europa te halen. Het is mogelijk bang dat het daarmee niet aan de regels voldoet. Ook zou Apple het toch vaak beperken voor appmakers om klanten binnen de app op een aanbieding buiten de app te wijzen. Apple heeft toen het beleid rondom appontwikkelaars en de App Store veranderde toen de DMA inging een nieuwe financiële constructie geïntroduceerd. Hiermee moeten appmakers die een vergoeding buiten de app vragen alsnog geld oversluizen naar Apple. Een loophole in de wetgeving misschien, maar de EU is not amused.
Moeten consumenten te veel stappen zetten om een alternatieve appwinkel te installeren? Misschien wel. De EU gaat er onderzoek naar doen. Ook neemt het hierin mee welke kosten Apple hiervoor rekent. Apple is dus nog lang niet klaar met de EU, maar dit wist het van tevoren. Het lijkt er alleen wel op dat het zijn best doet om het voor Europeanen momenteel niet het meest ideaal te maken om Apple-fan te zijn. Over die AI-mogelijkheden maken we ons niet zo druk, die zouden sowieso waarschijnlijk pas over een jaar in het Nederlands verschijnen, als dat al gebeurt, maar de enorme strijd die tussen Europa en Apple gaande lijkt te zijn, kan alleen maar grotere proporties aannemen. Het is de vraag wie daar uiteindelijk het meest mee geholpen is.