UPDATE (25-01): Toen Apple anderhalve week bekend maakte zich te gaan houden aan de eis van de ACM en Nederlandse datingapps de mogelijkheid ging bieden om alternatieve betaalsystemen aan te bieden, leek het probleem opgelost. De ACM was er enkele dagen later echter als de kippen bij om te roepen dat ze de door Apple geboden oplossing nader zouden gaan bekijken. Welnu, dat is inmiddels gebeurd en de ACM is tot de conclusie gekomen dat Apple’s oplossing niet ver genoeg gaat. En dus heeft de autoriteit besloten Apple een dwangsom op te leggen van 5 miljoen euro voor elke week dat de voorwaarden van de fabrikant voor alternatieve betaalsystemen nog niet voldoen aan de eis van de ACM. Die boete kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro. Op zich een schijntje voor de tech-gigant die in 2021 bijna 100 miljard aan nettowinst boekte.
In een verklaring stelt de ACM dat de voorgenomen wijzigingen voor het kunnen gebruiken van alternatieve betaalsystemen door Nederlandse datingapps onvoldoende zijn. Sterker nog, Apple biedt weliswaar op papier de mogelijkheid een ander betaalsysteem te gebruiken, maar in de praktijk is dat echter nog niet mogelijk, onder andere omdat Apple de betreffende voorwaarden nog niet heeft aangepast. Daarbij komt dat Apple de aanbieders van dating-apps verplicht een keuze te maken tussen het betaalsysteem van Apple of een ander betaalsysteem. De ACM-eis stelt echter dat aanbieders beide opties moeten kunnen aanbieden.
Met het opleggen van een dwangsom hoopt de ACM dat Apple zich op korte termijn alsnog conformeert aan de uitspraak van de autoriteit. De komende tien weken is Apple dus aan zet. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!
UPDATE (18-01): De ACM heeft gereageerd op Apple’s voornemen om datingapps toe te staan alternatieve betaalopties te laten gebruiken. De autoriteit laat weten dat het de komende periode zal onderzoeken of de wijzigingen die Apple op 14 januari (zie hieronder) voldoen aan de eisen die de ACM gesteld heeft.
Om dat te kunnen bepalen zal de autoriteit de komende periode onder andere in gesprek gaan met aanbieders van datingapps. Wanneer de ACM een oordeel hierover gaat vellen is nog niet bekend.
Oorspronkelijke artikel:
Op de valreep heeft Apple besloten om ontwikkelaars van dating-apps in Nederland toe te staan eigen, of andere, betaalsystemen te implementeren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalde eerder dat Apple met haar strikte beleid, dat het gebruik van andere betaalopties niet toestond, een vorm van machtsmisbruik was. Apple had tot en met 14 januari om te voldoen aan de uitspraak van de ACM. Het was al te verwachten dat de Amerikaanse fabrikant niet al te veel ruimte tussen die deadline en haar actie zou laten. Welnu, precies op 14 januari ging Apple overstag.
Mokkend, dat wel, want ze zijn bij Apple nog steeds van mening dat hun beleid niets met machtsmisbruik te maken heeft. In tegendeel, Apple vindt dat de dwang die nu door de ACM opgelegd is om alternatieve betaalsystemen toe te laten, de gebruikerservaringen kunnen schaden. Sterker nog, volgens Apple kunnen externe betaalverwerkingssystemen ook privacy- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, waar de fabrikant geen grip op heeft.
Daarom heeft het bedrijf dan ook beroep aangetekend tegen het ACM-besluit. De deadline van 14 januari kwam echter vóórdat het beroep behandeld is. Dat is de reden dat Apple, met veel tegenzin, besloten heeft zich, hangende het beroep, te conformeren aan de eisen van de ACM.
De alternatieve betaalopties waar gebruikt van gemaakt kan gaan worden, gelden alleen voor Nederlandse dating-apps. De provisie die bij Apple afgetikt moet worden voor in-app aankopen, zal ook gaan gelden voor de aankopen die gedaan worden met een van de alternatieve betaalsystemen.
In een statement doet Apple er nog wel alles aan om het gebruik van andere betaalsystemen te ontmoedigen. Onder andere door enkele nadelen van het gebruik van andere betaalopties, dan die van de App Store zelf, te benadrukken.
“Om aan het bevel van de ACM te voldoen, introduceren we twee optionele betalingsverwerkingsystemen die exclusief van toepassing zijn op dating-apps in de Nederlandse App Store. Voordat u overweegt een van deze betaalopties te gaan gebruiken, is het belangrijk om te begrijpen dat sommige App Store-functies die u mogelijk gebruikt, niet beschikbaar zullen zijn voor uw klanten. Deels omdat we de beveiliging en veiligheid van betalingen die buiten de app plaatsvinden niet kunnen valideren. Omdat Apple niet direct op de hoogte is van aankopen die met alternatieve methoden zijn gedaan, kan Apple gebruikers niet helpen met terugbetalingen, aankoopgeschiedenis, abonnementsbeheer en andere problemen die zich voordoen bij het kopen van digitale goederen en diensten via deze alternatieve aankoopmethoden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het oplossen van dergelijke problemen met klanten”, aldus Apple aan het adres van de Nederlandse dating-apps. Met andere woorden: wordt vervolgd!