Artiesten leven van royalty’s die zij ontvangen voor het afspelen van hun muziek. ‘Vroeger’ kregen ze die nog voor iedere verkochte cd, lp en cassetteband, tegenwoordig bestaat het overgrote deel aan inkomsten uit die van gestreamde muziek. Via Spotify en Apple Music wordt enorm veel muziek afgespeeld en daarvoor ontvangt de artiest geld. Overigens geldt dit niet alleen voor de artiesten zelf, ook songwriters hebben bijvoorbeeld recht op royalty’s.
Volgens een rapport lopen de artiesten veel geld mis doordat metadata van streamingsdiensten onnauwkeurig zijn. Uit het onderzoek kwam een voorbeeld naar boven van een muzikant die $ 40.000 aan royalty’s misliep omdat een clash tussen twee databases met metadata veel van zijn credits verwijderde. Website The Verge meldt dat de artiest zelfs na het oplossen van de bug zijn geld niet kreeg.
De muzikant van een groot indie-label liep meer dan $ 40.000 mis door metadata. In de muziekwereld verwijst metadata naar de songcredits zoals je die ziet bij streamingsdiensten zoals Spotify en Apple Music. Het bevat ook alle informatie over nummers of albums, titels, songwriters en producers, uitgevers en het platenlabel. Behoorlijk wat partijen zijn betrokken bij een nummer en gelinkt aan een artiest. Al die informatie moet in databases worden gesynchroniseerd zodat, wanneer een nummer afgespeeld wordt, de juiste partijen worden betaald.
De betreffende muzikant was de dupe van een bug tussen twee databases en kwam daar pas jaren later achter. Er was teveel tijd verstreken voordat het werd opgemerkt, waardoor de betrokken bedrijven hem geen royalty’s betaalden. In het rapport staat dat er maar liefst 46 miljoen (!) voorbeelden zijn van liedjes waarbij de artiest ontbreekt en die wel worden gestreamd. In totaal lopen de betrokken partijen hierdoor $ 2,5 miljard mis.
Omdat er geen universele standaard is voor metadata en songcredits, wordt door alle bedrijven een eigen methode gehanteerd. Informatie wordt onjuist ingevoerd of gekoppeld en dat probleem wordt nog groter wanneer er data uitgewisseld of verplaatst moet worden. Een platenlabel hanteert een ander systeem dan een muziekstreamingsdienst, met andere ‘velden’ voor alle data. Als die niet 1-op-1 overeenkomen, dan worden ze vaak leeg gelaten. En, je raadt het misschien al, dan gaat het mis.
Sportify en Apple Music hebben geen eenvoudige manier om meerdere artiesten te herkennen. Als er veel muzikanten hebben meegewerkt aan een track, kunnen deze niet allemaal in hetzelfde artiestenveld worden geplaatst. Het invoeren van alle namen geeft een fout.
Nu er steeds meer over wordt gesproken, zal de muziekindustrie er iets aan moeten doen. Steeds vaker gaan er vlaggen op voor het creëren van een standaard voor het vastleggen van de metadata van songcredits.