24.04.2024
Nieuws

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Wat je eet en drinkt, daaruit haalt je lijf wat het nodig heeft, en over het algemeen werkt het zo dat veel ‘afval’ vervolgens wordt weggedaan via het darmkanaal, zo de wc in. Opgeruimd staat netjes. Als je van die theorie uitgaat, dan zou je denken dat microplastics die je eet en drinkt dus ook in de pot eindigen. Echter blijkt dat toch enorm tegen te vallen. 

Microplastics

Microplastics zijn stukjes kunststof die kleiner zijn dan een halve centimeter. Ze zitten bijvoorbeeld in vis die je eet, want vis eet het weer omdat het in de oceaan terechtkomt. Maar het zit bijvoorbeeld ook in een biertje of zelfs in drinkwater. Nu is dat laatste volgens Waternet in Nederland nog niet heel dramatisch. Het laat weten dat je 71 liter water moet drinken om 1 stukje microplastic uit kraanwater binnen te krijgen. De World Health Organization zegt ook dat we ons niet druk hoeven te maken over de microplastics in drinkwater. Maar er zijn dus ook voedingsmiddelen waarin de concentratie microplastics flink hoger is. En, plottwist: we ademen ze zelfs simpelweg in via de lucht.

En als je al dat plastic binnenkrijgt, dan wil je natuurlijk weten wat daar verder mee gebeurt. Ziet je lijf het als een stuk plastic waar het inderdaad niets mee moet doen behalve het door de darmen via de uitgang je lijf te laten verlaten? Helaas, zo’n feest is het niet. Nieuw onderzoek toont aan dat microplastics zelfs in onze darmen nog zorgen dat ze dat lijf niet verlaten. Ze blijken onder andere naar de lever, nieren en het brein te gaan.

Microplastics blijven niet in je darmen alleen

Daarbij moet wel vermeld worden dat dat geldt voor muizen, maar onderzoekers denken dat dit ook voor mensen geldt. De muizen kregen een maand drinkwater met daarin microplastics. Dit was in verhouding met wat wij als mensen ongeveer binnen zouden krijgen aan microplastics. Na vier weken bleek dat de microplastics zich op veel meer plekken hadden genesteld dan alleen de plekken waar voeding normaal langsreist. Zelfs in het brein van de muizen zaten microplastics, en in de lever en de nieren. Volgens de onderzoekers betekent het dat microplastics darmen dus ‘overwinnen’ en naar andere weefsels kunnen gaan. Het griezelige is dat we op dit moment nog niet weten welke invloed die microplastics hebben of kunnen gaan hebben. 

Meer weten? Lees dan de paper in Environmental Health Perspectives. Daarin lees je onder andere meer over welke invloed die microplastics blijken te hebben. Vooruit, een kleine spoiler: ze veranderen zelfs de stofwisseling in de weefsels waarin ze zich verschansen. 

Share this post