12.12.2016
Nieuws

Nederland derde belastingparadijs ter wereld volgens Oxfam Novib

By: Patrick Smeets

BlogNieuws

Nederland is een belastingparadijs. Niet voor ons natuurlijk, maar voor de grote multinationals die hier een ‘kantoor’ openen en daarmee miljarden aan belasting besparen omdat Nederland een ‘vriendelijk’ klimaat voor grote bedrijven hanteert om te zorgen dat er zo veel mogelijk multinationals een vestiging in Nederland hebben. Dat zou moeten zorgen voor een economische impuls voor ons land, want een bedrijf dat hier gevestigd is zorgt voor meer investering (en dus geld) binnen onze grenzen.

Brievenbus

De realiteit is echter verre van dat. Bedrijven als Starbucks, Walt Disney, Tommy Hilfiger en Nike deden of doen zich in elk geval nog de moeite om ook echt een gebouw te bezetten met personeel en echt iets aan onze economie bij te dragen, maar een groot gedeelte van de oh zo sluwe bedrijven hebben alleen maar een adres in Nederland en pakken zo belastingwinst met de minst mogelijke investering. Oxfam Novib becijferde dat we het derde land ter wereld zijn qua populariteit bij grote bedrijven. Voor ons moeten we alleen de Kaaiman-eilanden en Bermuda dulden.

Doorsluizen

Op dat moment ben je als land voornamelijk bezig met het doorsluizen van geld dat via land A binnenkomt en daarna zo goed als rechtstreeks naar land B gaat, waarbij land B vaak een eiland is met een wel heel lakse belastingregeling. Effect: multinational hoeft geen belasting te betalen in het land van herkomst (vaak de VS of het VK) en het geld kan weer gebruikt worden om te investeren in nieuwe projecten van de multinational. Dat belastinggeld dat Apple aan Ierland moest terugbetalen? Kwam via Nederland.

Je zou zeggen: ophouden ermee, daar hebben we (behalve een schamele afdracht van de doorgesluisde gelden) niks aan. Het probleem is echter dat als we dat doen, een ander land gaat stunten met de belasting. Flauw, maar wel waar. Dat praat niet goed dat Nederland bijvoorbeeld als enige in Europa heeft tegengehouden dat er langzaam een einde komt aan deze praktijken, want er zit nog te veel geld in.

De echte issue is dat de situatie erg krom is voor de ‘gewone’ burger. Vergis je niet: als het probleem ooit opgelost kan worden (twijfelachtig) dan kost het Nederland effectief geld. Zo lang er financiële regels zijn, zullen bedrijven er veel geld tegenaan gooien om iemand te vinden die de regels zo kan buigen dat het geld oplevert. Is altijd zo geweest, gaat echt niet veranderen. Maar uiteindelijk is er niks frustrerender dan dat je thuis over elke euro meer flink belasting moet betalen en dat Google en Apple fluitend hun belasting ontduiken, terwijl iedereen het weet, iedereen het kan zien, maar er niks aan kan doen omdat het strikt genomen niet illegaal is.

Niet alleen is dat oneerlijk, het is een zorgwekkende ontwikkeling in een wereld waarin we alleen nog maar meer hele grote bedrijven gaan hebben die de markt domineren. Die bepalen samen een groot gedeelte van het geld dat in de economie rondgaat en daar moet gewoon een eerlijk deel van worden belast. Dat betaalt onze wegen. De gezondheidszorg. De rest. Als de grootverdieners niet hun eerlijke deel afgeven (al in het in een ander land dan het onze) komen wij er als burgers bekaaid van af.

[Afbeelding © Yabresse – Fotolia]

Share this post