05.06.2018
Nieuws

Onderzoek: kwart 13-jarigen bijziend door smartphones en tablets

By: Patrick Smeets

BlogNieuws

Het Erasmus MC in Rotterdam is al zeven jaar een groep van 1000 kinderen aan het volgen om te zien wat voor impact het veel kijken op tablets en smartphones op hun ogen heeft. De resultaten laten zich raden, maar het is toch zorgwekkend om te zien dat je eerste inschatting klopt: dat is niet goed.

De groep is vanaf hun zesde gevolgd door de onderzoekers en toen was 2,5 procent nog maar bijziend. Drie jaar later was dat al 12,5 procent en nu, op 13-jarige leeftijd, is al een kwart bijziend. Dat strookt met ander Europees onderzoek waaruit blijkt dat een ongelofelijke 50 procent van de 20-jarigen bijziend is. Dat percentage was veertig jaar geleden nog een kwart, dus dat is een heel serieuze stijging.

Functioneel blind

Het wordt echter nog erger: bijna één op drie kinderen hebben ernstige bijziendheid, wat wil zeggen dat ze een bril met een sterkte van -6 of hoger hebben. Dat kan leiden tot functionele blindheid, zo zegt hooglerlaar oogheelkunde Caroline Klaver tegen het Parool. Historisch had 5 procent van de Nederlanders zo’n slecht zicht: de vooruitzichten zijn dat dit gaat toenemen tot 15 à 20 procent.

Ligt het dan echt alleen maar aan het staren naar tablets en smartphones? Niet helemaal, zo blijkt. Of je nu naar een scherm staart of naar een boek, het is allebei dichtbij kijken en dat helpt niet. Het is dus vooral zaak om niet uren aan een stuk naar iets te zitten staren maar ook af en toe naar buiten te gaan en naar dingen te kijken die veraf zijn. Ik zeg expres buiten, want licht maakt namelijk ook nogal wat verschil: het is bewezen dat een gebrek aan licht een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van bijziendheid. Het onderzoek lijkt dat ook te staven: de kinderen met oogproblemen bleken minder vaak buiten te spelen.

Wat kun je doen?

Buiten spelen is dus het devies, liefst twee uurtjes per dag en natuurlijk zónder elektronische apparaten. Dat zorgt voor genoeg licht en focust de ogen op dingen die verder weg zijn. Daarnaast wordt aangeraden om na twintig minuten spelen met een scherm even iets anders te doen of in elk geval in de verte te gaan kijken.

De gevolgen van (overmatig) schermgebruik staan al lang ter discussie, maar de cijfers liegen niet: het heeft wel degelijk impact op ons leven en zoals nu weer bewezen is ook ons zicht. Het is dan ook niet toevallig dat steeds meer bedrijven mogelijkheden aan het inbouwen zijn om mensen bewust te maken van hoe veel ze eigenlijk op hun scherm kijken, zoals ook Apple gisteren deed tijdens de WWDC keynote en Google al eerder deed met Android. Te veel is nooit goed, dus moet je – zeker als het kinderen betreft – het in de gaten houden.

[Afbeeldingen © Roman_23203 – Adobe Stock]

Share this post