03.04.2024
Nieuws

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Kijken op een hogere resolutie

Een nieuwe studie die werd gepubliceerd in PLOS ONE toont aan dat sommige mensen onze wereld in een hogere resolutie zien. Het gaat dan om een hogere resolutie, dus je ziet tijdelijk meer beeldjes per seconde, waardoor je eigenlijk dus eerder ziet wat er staat te gebeuren dan iemand die dat niet heeft. Naast gamen zou dat bijvoorbeeld ook in het autoracen of in snelle sporten erg van pas kunnen komen.

De resolutie waarop je iets kijkt wordt uiteraard bepaald door je ogen. Het licht dat in je oog valt wordt omgezet in een elektrisch signaal (dankzij fotoreceptoren). Via de oogzenuw geven die fotoreceptoren dat door aan je brein. Om precies te zijn: de visuele cortex van het brein. De resolutie is afhankelijk van hoe snel en vaak dit proces zich voordoet en dat is dus bij de ene persoon anders dan bij de andere. Het betekent wel iets groots: de een ziet de wereld dus echt een beetje anders dan de ander. De een bekijkt de wereld sneller dan de ander.

Sneller zien dan anderen

Het doet ons denken aan vliegen: die leven ook sneller dan wij. Eén van de redenen dat ze altijd aan je ontkomen als je eraan komt met je vliegenmepper, is dat de tijd langzamer zou gaan voor vliegen. Ze hebben dus meer tijd om te waarnemen dat je eraan komt en om vervolgens te bedenken welke kant ze op gaan vluchten. Mensen zien de wereld soms dus sneller dan anderen en dat blijkt uit de studie waarbij 88 mensen een led-licht door een bril moesten bekijken. Dit licht knipperde op verschillende snelheden en er werd gekeken op welk punt een mens niet meer kon waarnemen dat er een flikkering was en er dus één langdurige lichtbundel werd gezien. Het resultaat was vrij bizar: sommige mensen konden een frequentie van 60 flitsen per seconden waarnemen, terwijl anderen maar 35 keer per seconden een flikkering zagen.

Verder kunnen de onderzoekers nog niet heel veel zeggen over welke invloed deze hogere framerate precies heeft. Er is meer onderzoek nodig, maar het betekent dus misschien wel dat de een echt wat sneller iets ziet dan een ander. Het kan misschien het verschil maken tussen een goede tennisser en een Wimbledon-winnaar. Je kunt het ook vergelijken met het dierenrijk: daar hebben de jagers vaak sneller werkende ogen om hun prooi in de gaten te houden. Het is afwachten hoeveel invloed het precies heeft, maar wij vinden het verschil tussen 35 keer flikkeren en 60 keer flikkeren waarnemen erg groot. Je gaat je er toch door afvragen of jij toch de jagers hoort, of toch tot de prooidieren. Hopelijk kan er snel meer onderzoek volgen om dit soort vragen te helpen beantwoorden.

Share this post