Misschien ben je bij het lezen van de kop van dit artikel al afgedwaald, maar we hopen het niet. Verzekeringen zijn niet het meest sexy onderwerp, maar als je bedenkt hoeveel geld je ermee kunt besparen, dan wordt het al een stuk interessanter. In Nederland zijn we dol op verzekeringen. We hebben er vaak veel, we klagen er graag over en uiteindelijk nemen we soms zelfs een risico meer of minder, alles door onze verzekeringen. Zo kun je er geld op besparen.
Heel erg fijn, zo’n reisverzekering met werelddekking, maar als jij door een corona-uitbraak toch een of twee jaar binnen zit, of als jij eigenlijk nooit verder reist dan Europa, dan betaal je te veel. Het scheelt misschien maar een euro per maand, maar dat is op jaarbasis toch een paar goede kopjes koffie. Hetzelfde geldt voor andere verzekeringen. Als je niet zoveel gebruikt of bezit, sluit dan ook geen verzekering af voor wat je allemaal toch niet hebt. Zonde. Al werkt dat ook de andere kant op: heb jij inmiddels juist veel dure apparaten in huis staan, dan wil je je misschien juist voor wat meer geld laten verzekeren.
In een land waarin mensen zoveel verzekeringen hebben, is de kans groot dat er overlap zit. Check goed waar je precies voor verzekerd bent als je je verzekering afsluit en vergelijk het met je huidige verzekeringen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld binnen hun reisverzekering en hun zorgverzekering dubbel verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Check goed hoe dat zit (vaak keren zorgverzekeringen niet uit als een bepaalde medische handeling duurder is in het buitenland: dan keert het uit tot de Nederlandse prijs). Het kan de moeite zijn om dat te checken.
Verzekeringen zijn handig en fijn, maar als je inmiddels zelf ook flink wat spaargeld hebt, dan kun je er ook voor kiezen om iets minder verzekeringen te nemen. Sommige verzekeringen zijn verplicht of simpelweg heel effectief, maar als je zelf ook financiële middelen hebt om bepaalde dingen op te vangen, dan kun je sommige verzekeringen misschien achterwege laten. Denk bijvoorbeeld aan een dierenverzekering: je weet nooit of je kat of hond een dure operatie nodig heeft, maar als je sowieso wel 1.000 euro op je rekening hebt, dan kun je ervoor kiezen om de verzekering voor je dier achterwege te laten.
Je hoeft echt niet elke maand in de gaten te houden waar je je het goedkoopst en best kunt laten verzekeren, maar het loont om elk jaar te checken welke verzekeraar, verzekering en prijs het beste bij je past. Daar zijn handige vergelijkingswebsites voor, al moet je je wel bewust zijn van het feit dat die niet altijd zo onafhankelijk zijn als ze zeggen. Toch kan het ook lonen om via zo’n vergelijker een verzekering af te sluiten, omdat je er vaak extra’s bij krijgt, zoals een tandongevallenverzekering. Een verzekeringscheck heeft trouwens nog een voordeel: als je bijvoorbeeld kijkt naar je autoverzekering en je schadevrije jaren, dan veranderen je mogelijkheden elk jaar wel wat. Toch even checken dus.
Het scheelt je administratieve rompslomp en het levert je vaak ook nog korting op: je premie in één keer betalen. Veel zorgverzekeraars geven daar korting op voor de zorgverzekering, maar er zijn meerdere verzekeraars die het belonen als ook zij niet die hele papierwinkel met je aan hoeven gaan. Als je het geld toch al op je rekening hebt en niet ergens anders voor nodig hebt: meteen even betalen. Wel moet je er in je financiële overzichten rekening mee houden dat het in principe een soort vaste last is, alleen betaal je die dus niet maandelijks maar jaarlijks.
Het moeilijke aan verzekeringen is en blijft dat je betaalt voor iets waar je totaal geen gebruik van maakt. Hoewel veel Nederlanders veel uit hun zorgverzekering halen, heb je -als het goed is- je inboedelverzekering en -hopelijk- je aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk zelden nodig. Je dekt je echter wel alvast in voor dat noodlottige moment dat dat wel gebeurt. Leuk is het niet, maar als er wel iets gebeurt, dan ben je vaak financieel beter uit met een verzekering. Zolang die tenminste maar wel precies bij je situatie past.
In deze serie verschenen eerder al:
Geld besparen op je energierekening