Een gerenommeerde internationale jury hakte gisteravond de knoop door: de ‘empowering people. Award’ gaat naar de Duitser Martin Aufmuth voor zijn OneDollarGlasses, een spotgoedkope bril voor de prijs van slechts 1 US dollar die miljoenen arme mensen met verminderd zicht kan helpen.
De Siemens Stiftung prees gisteren tijdens een officiële prijsuitreiking in Naïrobi 23 uitvinders, ondernemers en organisaties voor hun veelbelovende projecten. Via de ‘empowering people. Award’ gaat de stichting op zoek naar eenvoudige maar slimme oplossingen, die de levenskwaliteit van mensen in de ontwikkelingslanden aanzienlijk kunnen verbeteren. Een internationale jury koos de 23 finalisten, waaronder de Nederlandsse inzending van de SimGas GesiShamba rural biogas digester, een ready-to-use systeem voor de productie van biogas, uit een totaal van 800 inzendingen wereldwijd. Ook de winnaar van de ‘Community Prize’, op basis van een online stemming op de website van de ‘empowering people. Award’, werd tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt.
De grote winnaar van de ‘empowering people. Award’, Martin Aufmuth uit Erlangen, Duitsland, ontving een bedrag van 50.000 euro voor zijn baanbrekende OneDollarGlasses. Voor een prijs van ongeveer 1 US dollar kan deze bril een enorm verschil maken voor slechtziende mensen in arme regio’s. Miljoenen mensen die zich tot nog toe geen bril konden veroorloven, krijgen nu de mogelijkheid om te studeren of werken zonder visuele achterstand.
De tweede prijs, een bedrag van 30.000 euro, ging naar Dr. Moses Kizza Musaazi uit Oeganda voor de MakaPads. Het concept is eenvoudig, maar geniaal. Het MakaPads maandverband is uiterst goedkoop en betaalbaar voor vele vrouwen in ontwikkelingslanden, die anders beperkt zouden worden in hun school- of werkomgeving vanwege een gebrek aan alternatieven. MakaPads worden gemaakt van natuurlijke materialen en zijn biologisch afbreekbaar. Doordat ze lokaal geproduceerd worden, creëren ze bovendien nieuwe werkgelegenheid.
De Brit David Osborne won met zijn gecombineerde water- en energieoplossing Jompy Water Boiler de derde prijs, goed voor een bedrag van 20.000 euro. Het vederlichte, goedkope apparaat wordt geplaatst tussen de kookpot en het open vuur. Het zorgt ervoor dat mensen tegelijkertijd kunnen koken en water kunnen opwarmen tot temperaturen die schadelijke waterbacteriën doden. Dit water kan dan gebruikt worden om te drinken, te koken of te baden. Zo wordt energie op een efficiëntere manier gebruikt. De brandstofkosten voor arme gezinnen kunnen hiermee sterk omlaag gaan.
Verder kreeg ook Gregor Schäpers een eervolle vermelding op de prijsuitreiking in Naïrobi. Met zijn bedrijf Trinysol uit Mexico behaalde hij de meeste stemmen op de website van de ‘empowering people. Award’. Trinysol ontwikkelt zonnereflectoren die energie opwekken om te bakken, koken of frituren, maar ook om stoom te genereren. Het concept is vooral interessant voor kleine en middelgrote bedrijven die streven naar potentiële energiebesparing en alternatieve energiebronnen. Naast de vaste geldsom van 5.000 euro die ook de overige finalisten ontvangen, zal de Siemens Stiftung Schäpers in zijn project steunen met materialen voor een totaalbedrag van 3.000 euro.
De 19 andere winnaars ontvangen, zoals gezegd, een bedrag van 5.000 euro. Het blijft echter niet bij deze geldprijzen alleen. De Siemens Stiftung zal alle 23 finalisten blijven steunen in de verdere ontwikkeling van hun projecten en de lokale implementatie. Het lange termijndoel is om ontwikkelaars en gebruikers van interessante oplossingen in contact te brengen met potentiële investeerders en organisaties.
“We zijn enorm blij dat zoveel geniale en gepassioneerde uitvinders bereid waren hun veelbelovende innovaties hier in Naïrobi te komen presenteren,” zegt Rolf Huber, Managing Director van de Siemens Stiftung, “We zijn ervan overtuigd dat elk van deze oplossingen een grote impact zal hebben op de levenskwaliteit van mensen in de ontwikkelingslanden. Door individuen aan te moedigen, moedigen we op lange termijn ook de gemeenschappen aan. We hebben hier vandaag 23 winnaars. Maar wanneer het mogelijk wordt om deze oplossingen in operatieve systemen en businessmodellen te bundelen, zullen er wereldwijd nog veel meer mensen als winnaar beschouwd kunnen worden.”