04.01.2017
Online

Airbnb’en in de grote wereldsteden gaat steeds moeilijker worden

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Als je gretig gebruik maakt of wilt maken van Airbnb om in grote steden als Londen, New York of Parijs te overnachten zul je het steeds moeilijker krijgen om een leuke kamer of gaaf huis te vinden. In die steden wordt namelijk meer en meer wetgeving aangenomen die het verbiedt om langer dan een bepaalde periode de ruimte te verhuren via de online service.

Oneerlijke concurrentie

Het onderstaande lijstje laat zien hoe veel nachten iemand zijn stulpje mag verhuren voordat er een boete volgt. Het wisselt nogal, maar let wel dat alle steden die nu nog meer dan 90 dagen toelaten staan al onder druk om die regels aan te gaan scherpen. De hotel-business aan de ene kant en de voorstanders van betaalbare woningen aan de andere kant zijn tegen deze schaduw-economie en vinden het niet eerlijk dat ze (net zoals bij Uber het geval is) moeten opboksen tegen een sector die aan weinig tot geen regels gebonden is.

  • New York: 30 dagen
  • Londen: 90 dagen
  • Berlijn: 180 dagen
  • Amsterdam: 60 dagen
  • Parijs: 120 dagen
  • San Francisco: 60 dagen*
  • Tokyo: 180 dagen

* wet kan elk moment aangenomen worden

Er is nog altijd keuze genoeg, zelfs in New York. Goedkoop? Da`s een ander verhaal.
Er is nog altijd keuze genoeg, zelfs in New York. Goedkoop? Da`s een ander verhaal.

Kosten

Niet alleen is dat voor reizigers teleurstellend, ook het faciliterende bedrijf is niet blij. In Londen alleen al zal de opbrengst (Airbnb krijgt 15 procent van elke nacht) bijna 400 miljoen minder zijn, alleen in dit jaar. Dat is vervelend, maar voor de reizigers onder ons heeft het nog een extra consequentie: er zal minder aanbod zijn in die steden en wat er is zal door de toegenomen vraag en het gebrek aan keuze vermoedelijk ook meer gaan kosten. Hoewel: als overnachten via Airbnb net zo duur wordt als de dure hotels is de lol er voor veel mensen ook wel van af.

Airbnb heeft het internationale hoofdkwartier vorig jaar geopend in Dublin, maar zelfs daar wordt nu al gekeken hoe de verhuur beperkt kan worden nadat een flat in de stad verkocht werd met de aanprijzing dat het bijna een ton per jaar opbracht in Airbnb-verhuur. Het wordt steeds duidelijker dat Airbnb niet zomaar de hotelmarkt kan gaan overnemen en dat het voor verhuurders een beperkt iets moet blijven. Prima, want als straks investeerders huizen gaan kopen om ze vervolgens 24/7 via Airbnb te verhuren en er in de grote steden geen studentenkamers meer te vinden zijn is het te ver gegaan. Hoe jammer dat voor de reizigers onder ons ook is.

[Afbeeldingen © Melpomene – Fotolia]

Share this post