01.05.2016
Online

Airbnb steeds vaker onder vuur in grote steden

By: Henk de Hooge

BlogOnline

In Berlijn is het vanaf 1 mei verboden voor particulieren om hun woning via Airbnb of een soortgelijke website nog aan toeristen te verhuren. Hiermee vervalt voor veel verhuurders die zijn aangesloten bij Airbnb een fors deel van hun inkomen. De overheid in de Duitse hoofdstad wil het blijkbaar hard spelen en dreigt met behoorlijk extreme geldboetes die kunnen oplopen tot 100.000 euro. De voornaamste reden zou zijn dat het aantal huizen en appartementen welke voor een langere tijd in Berlijn kunnen worden gehuurd fors in aantal zijn gedaald.

Om het besluit te kunnen naleven is een nieuwe wet met de prachtige naam ‘Zweckentfremdungsverbot’ bedacht die inhoudt dat het verboden is om een woning aan de eigenlijke bestemming te onttrekken.

De stad volgt hiermee voor een stuk het beleid van Amsterdam, Parijs en New York. Inmiddels kan ook een dergelijke aanpassing van de regels worden verwacht in Brussel. Naast de problemen die de steden hebben met de effecten van het businessmodel van Airbnb ziet men het ook als een vorm van oneerlijke concurrentie voor hotels en het mislopen toeristen- en huurbelasting.

Airbnb in Berlijn
Airbnb in Berlijn

Volgend de regels in Nederland mag een woning van een woningbouwcorporatie niet worden verhuurd vanwege de algemene voorwaarden in een huurcontract omdat er anders sprake is van onderverhuur. En dit laatste mag nooit zonder toestemming van de eigenaar. Wie een sociale huurwoning huurt mag sowieso niets. In het geval van een particuliere huurwoning zijn de regels soepeler en kan een woning wel worden aangeboden via Airbnb als dit met de verhuurder is overeen gekomen.

Voor eigenaren van een koopwoning met een hypotheek lijkt het verhuren van de woning weer complexer. Volgens banken kan verhuur aan derden worden gezien als een vorm van illegale onderhuur. Een uitzondering hierop is blijkbaar dat korte verhuur (een aantal weken) weer wel is toegestaan tijdens bijvoorbeeld een vakantieperiode.

Amsterdam volgt als populairste bestemming haar eigen koers. Hier wil de gemeente niet dat kamers of appartementen langer dan 60 dagen per jaar worden verhuurd en ook mogen er ook maar max. vier personen in de woning verblijven. Airbnb moet wel normaal toeristenbelasting innen en deze afdragen aan de gemeente.

Duidelijk is dat de overheden nog steeds wel struikelen over nieuwe modellen die ontstaan in wat wordt omschreven als de deel-economie. Wie besluit zijn woning of appartement toch in de verhuur te plaatsen via Airbnb (of andere soortgelijke websites) kan beter heel goed de kleine lettertjes lezen van zijn huur- of hypotheekovereenkomst. Dat is voordeliger dan straks een boete aan je broek krijgen.

Update:

Inmiddels overleggen ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht met het ministerie van Economische Zaken over regels voor verhuur via Airbnb. Het aantal aangeboden accommodaties in deze steden is de afgelopen jaren fors gestegen. In Utrecht is er een groei van 120%, in Rotterdam van 61% en in Den Haag van 47%.

Share this post