04.10.2023
Online

​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

By: Laura Jenny

BlogOnline

Spotify Premium-gebruikers in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben geluk: zij hebben als eerste ‘gratis’ toegang tot de audioboeken van Spotify: 15 uur per maand om precies te zijn. Het bedrijf lijkt niet meteen de nieuwe Storytel te willen worden, maar stapt wel serieuzer in de wereld van audioboeken, nadat het eerst podcasts al groot wist te maken naast zijn gigantische muziekbieb. Helaas is Nederland nog niet aan de beurt, ondanks dat we toch een vrij Engels georiënteerd land zijn. Hopelijk wordt dat snel aangepast, want menig Nederlander verslindt audioboeken. Ze hebben namelijk veel voordelen.

1. Het is een soort hoorspel

Het ene audioboek is gewoon een droge oplezing van tekst, maar er zijn er ook varianten dat een soort hoorspellen worden. Geweldig natuurlijk, dat je voeten in het grind hoort als er iemand langsloopt, of dat je ook echt een sis hoort als iemand in het boek een blikje cola opentrekt. Hoewel hierdoor wel meer wordt ingevuld dan je gewend bent van normale boeken (en het feit dat het voorgelezen wordt sowieso al andere nadrukken legt dan jij misschien in gedachten had), is het tegelijkertijd wel heel vermakelijk om een boek op die manier tot leven te zien komen.

2. Je hoort eens een bekende

Dit kan twee kanten op werken, maar het is best tof om te zien dat sommige BN’ers zich ook laten lenen om een audioboek in te spreken. Zo hebben we enige tijd geleden nog met Kluun gesproken, die zijn eigen boek had ingesproken en van beats had voorzien met een deejay. Erg tof, zeker als het de schrijver zelf is die zijn of haar eigen boek inspreekt. Dan weet je immers nog beter hoe de schrijver een bepaalde uitspraak bedoelt.

3. Meteen verder waar je was gebleven

Bij een boek moet je soms onthouden waar je was gebleven, maar een audioboek is een kwestie van op play drukken en je gaat weer door. Het is een groot gemak aan audioboeken dat de techniek onthoudt waar je was gebleven. Wel is het wat moeilijker om een specifiek moment in het boek terug te vinden, al worden veel audioboeken gelukkig nog wel in hoofdstukken onderverdeeld.

4. Je hebt altijd heel veel boeken tot je beschikking

Hoewel het bij Spotify wat beperkend lijkt dat je ‘maar’ 15 uur per maand mag luisteren met een Premium-abonnement, valt dat eigenlijk wel mee: je kunt er bovendien altijd 10 uur bijkopen, wat ongeveer 10 euro kost. Er zijn wel 150.000 audioboeken om uit te kiezen. Hoeveel? Ja, precies. In je levensdagen kun je die nooit allemaal luisteren. Het fijne is dat je dus altijd heel veel keuze hebt, en omdat je het benadert via je telefoon heb je het ook altijd bij de hand.

5. Je kunt luisteren tijdens suffe taken

Misschien werk je in een fabriek en doe je heel repetitief werk, of heb je een berg afwas staan die je echt een keer moet wegwerken. Lekker een audioboek aan en je kunt lekker luisteren waardoor je niet eens door hebt dat je met een minder leuke klus bezig bent. Je kunt niet de hele tijd in een boek turen, maar je kunt het wel luisteren en ondertussen iets anders doen. Handig tijdens het autorijden of fietsen bijvoorbeeld. Natuurlijk hoef je boeken nu niet compleet af te schrijven: het is nog steeds heel lekker om juist fully focused alleen met een leesboek bezig te zijn. Zie audioboeken als een extra dimensie aan het ervaren van boeken. En misschien ook het makkelijker ontdekken van een nieuw boek.

Spotify denkt met zijn nieuwe audioboeken-inslag een nieuwe generatie weer aan de boeken te krijgen, al heeft het natuurlijk weinig met lezen te maken. Nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van luisterboeken? Hier tekenen we die op.

Share this post