27.10.2023
Online

​Bitcoin gaat lekker, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws

By: Laura Jenny

BlogOnline

Bitcoin mag qua waarde dan hoger zijn dan we in de afgelopen 1,5 jaar hebben gezien: helemaal feest is die aanwezigheid van de cryptomunt niet. Bitcoin is namelijk niet alleen heel slecht als het om CO2-uitstoot gaat, zo blijkt uit onderzoek door de Verenigde Naties.

Bitcoin en CO2-uitstoot

Wetenschappers hebben in opdracht van de Verenigde Naties onderzoek gedaan naar de milieu-impact die Bitcoin maakt. En dat is niet best. We wisten al dat er flinke problemen met Bitcoin zijn qua CO2-uitstoot. Misschien denk je nu: ‘hoe kan dat, het is toch juist een digitale valuta, hoe kan dat nou zo’n grote impact op aarde hebben?’ Nou, niet helemaal. Dat er geen productie is van een fysieke munt, wil niet zeggen dat het geen grote invloed heeft op het milieu.

Bitcoin wordt gemijnd door computers en om dat mijnen te laten plaatsvinden wordt er enorm veel energie verbruikt. Bitcoin verhandelen kost ook veel energie: in 2020 en 2021 heeft Bitcoin 173.42 Terawattuur elektriciteit verbruikt. Dat is veel. Heel veel. Eén Terrawattuur is 1 miljard Kilowattuur. Scientias vergelijkt het met een land: Bitcoin zou van alle landen ter wereld op de 26e plaats staan qua energieverbruik. Het is bizar. Het is meer dan landen waarin 230 miljoen mensen leven.

Tezos, Flow en Tron

Het zijn bizarre cijfers, waar je helaas niet heel direct van kunt zien wat het voor impact op het milieu heeft. Wel heel indirect. De CO2-voetafdruk van Bitcoin is net zo erg als 190 elektriciteitscentrales op gas. Je kunt er geen bomen tegenaan planten: dat zouden er 3,9 miljard moeten zijn. Aan de andere kant: als we zo doorgaan met CO2 uitstoten, dan kan onze aarde zodanig naar de filistijnen gaan, dat onze aarde straks zo onbewoonbaar wordt dat de natuur het vanzelf wel weer overneemt.

Er zijn wel initiatieven om cryptovaluta mijnen en verhandelen duurzamer te maken: zo zijn er al diverse duurzamere crypto, namelijk Tezos, Flow, Tron, Nano, Stellar en Cardano. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat: Bitcoin is wereldwijd zo groot, en ook andere crypto die niet zo duurzaam worden geproduceerd. Bitcoin-mijners zouden hun energie voor dat mijnen voor 45 procent van zeer schadelijke kolen krijgen, en voor 21 procent van gas. Het is geen goed nieuws, maar het is eigenlijk geen nieuws: dat is namelijk niet het enige wat de onderzoekers hebben vastgesteld.

Waterverbruik

De onderzoekers schrijven in Earth’s Future dat Bitcoin niet alleen een energievreter is, maar ook een groot waterverbruiker. Je kunt met het water dat Bitcoin in 2020 en 2021 verbruikte 300 miljoen mensen op het platteland van Afrika van water kunnen voorzien. Dat water komt omdat het water wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken in waterkrachtcentrales, maar ook kolencentrales gebruiken water. Helaas zullen dit soort berichten er niet snel voor zorgen dat Bitcoin minder of niet meer wordt gemijnd: vooral China is er heel fanatiek in.

De onderzoekers zeggen: “Kijk naar wie er momentele profiteren van het mijnen van Bitcoin en welke landen en groepen er juist het meest last van hebben qua gevolgen: dan zie je weer de ongelijkheid en onrechtvaardigheid die de digitale valutamarkt met zich meebrengt.”

Share this post