04.12.2017
Online

De eindtijd van het geld is begonnen!

By: Herman Vissia

BlogOnline

Op een dag, niet zo heel ver in de toekomst, zullen we heel hard lachen om het geldsysteem dat we nu nog gebruiken. En denken we met ontroering, en wellicht een vleugje nostalgie, aan de vreemde gewoonte overal een – tamelijk willekeurige – prijs op te plakken, die we dan met euro’s, dollars, yen’s of andere door banken gevalideerde valuta betalen.

  • We zullen lachen om dat rare gedoe met briefjes en muntjes uitwisselen.
  • We zullen lachen dat we ooit met geld in onze zakken liepen, waar een bankpresident in Frankfurt de waarde van bepaalde.
  • We zullen lachen om al die bankpasjes waarmee we langs contactpunten streken.
  • En vooral zullen we ons een kriek lachen om de verplichting bij een officiële bank te zijn aangesloten ten einde überhaupt te kunnen betalen.

We zullen terugkijken op de tijd van nu als een belachelijk onevenwichtig piramidespel, waarin we – zonder het te beseffen – dansten naar de pijpen van de financiële autoriteiten. Waarom we binnen niet al te lange tijd zo hard zullen lachen?

Omdat het probleem dat geld ooit oploste – het schenken van vertrouwen over lange afstanden en tussen onbekende personen – dan opgelost zal zijn door de rekenkracht van alle computers die in ons bezit zijn.

Blockchain

Via blockchain zullen we niet alleen in staat zijn om volkomen eerlijk en zonder complexe bankregels met elkaar af te rekenen. Nooit meer zullen we ook achterna gezeten worden door onvoorspelbare ‘bubbels’ in de economie. Immers, als de wet van vraag en aanbod, en daarmee de prijsvorming, niet meer (politiek) gestuurd wordt vanuit hoge etages in reusachtige kantoren, maar, real time, op de grond, tot stand komt door de hoeveelheid verifieerbare interesse in een object of levend wezen, zal er nooit meer een ‘bubbel’ kunnen ontstaan. En is de waarde van iets volkomen transparant vast te stellen, zij het dat die waarde voortdurend, van seconde tot seconde, verandert.

Als blokchain is doorgebroken zal elk soort bezitting en betaling ‘vloeibaar’ zijn. En zal de opdeling van het betalingsverkeer in kunstmatige rekeneenheden, wat we nu nog ‘valuta’ noemen, vervallen.

Eigen valuta

Iedereen zal dan ‘zijn eigen’ valuta hebben, zijnde de hoeveelheid tokens annex aandelen waarin hij of zij het eigen bezit heeft opgedeeld. En daarmee zijn we dan terug bij de ruileconomie van een paar eeuwen terug, waarin geen enkele noodzaak bestond voor een derde partij.

Met de smartphone in de hand zal meneer A, zonder met zijn ogen te knipperen, één-duizendste van zijn auto verhandelen aan ondernemer B, die er een heerlijke Chinese maaltijd voor teruggeeft.

Tegen die tijd ‘ben’ je niet alleen ‘wat je eet’, maar ook ‘wat je betaalt’.

[Afbeelding © enzozo – Adobe Stock]

Share this post